Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Περί γυναικών και (τοπικών) εκλογών

Την Περισκόπηση τόσα χρόνια την εμπιστεύεστε και σας αρέσει για δυο πράγματα: επειδή γράφει αυτά που πραγματικά πιστεύει χωρίς να έχει καμία απολύτως δέσμευση και επειδή ξέρει πολύ καλά τα της τοπικής πολιτικής.

Σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είπαμε να συνδυάσουμε την Ημέρα με τα τοπικά πολιτικά (τα οποία δυστυχώς οι περισσότεροι τα θυμούνται μόνο στις εκλογές, άσχετα αν αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, 365 μέρες το χρόνο για μια τετραετία ή μια πενταετία).

Είπαμε λοιπόν, μέρα που ‘ναι, να κάνουμε μια έρευνα στο αρχείο μας και να την παραθέσουμε. Με αυτά που θα δουν κάποιοι ίσως να στεναχωρηθούν ή να εκνευριστούν. Κάποιοι άλλοι ίσως να προβληματιστούν. Σίγουρα όμως οι περισσότεροι θα σκεφτούν.

Πάμε λοιπόν:

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 στο Δήμο Αλεξάνδρειας όλοι οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες) όλων των συνδυασμών ήταν 232. Οι γυναίκες υποψήφιες σε όλους τους συνδυασμούς ήταν 95. Σχεδόν 41 στους 100 υποψηφίους ήταν γυναίκες.

Στην περιφέρεια Αλεξάνδρειας οι γυναίκες που έθεσαν υποψηφιότητα ήταν 49 στους 112. Στην περιφέρεια Αντιγονιδών 10 στους 23. Στην περιφέρεια Μελίκης ήταν 17 στους 42. Τέλος στην περιφέρεια Πλατέος οι γυναίκες υποψήφιοι ήταν 19 στους 55.

Την πιο μεγάλη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτιά του την είχε ο συνδυασμός του Μιχάλη Χαλκίδη: σχεδόν 45 στους 100 υποψηφίους ήταν γυναίκες. Σε όλους τους υπόλοιπους συνδυασμούς οι γυναίκες ήταν ακριβώς το 40% των υποψηφίων.

Πάμε τώρα στα λίγο γενικότερα για να έχουμε όλη την εικόνα:

το 2019, στον πρώτο γύρο των εκλογών – στο γύρο που επιλέγαμε υποψηφίους – ψήφισε λίγο παραπάνω από το 66% όσων ήταν εγγεγραμμένοι. Περίπου 28.500 άτομα. Αν θεωρήσουμε ότι το 51% ήταν γυναίκες (επειδή δεν θέλουμε να σας μπλέξουμε με πολλά νούμερα – περίπου αυτό ήταν το ποσοστό των γυναικών πανελλαδικά με βάση την απογραφή του 2011), τότε πάνω από 14.500 γυναίκες πήγαν στις κάλπες στα 101 εκλογικά τμήματα του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Πόσες τελικά γυναίκες εξελέγησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας;

  • Από τις 95 υποψήφιες εξελέγησαν 4, δηλαδή το 4,21% των γυναικών υποψηφίων. Μόλις 4 στους 33 συμβούλους. Δηλαδή ποσοστό 12,12% των μελών του Συμβουλίου.
  • Από το 51% των ψηφοφόρων πήγαμε στο 41% των υποψηφίων και φτάσαμε στο 12% των εκλεγμένων.

Ίσως λοιπόν να είναι πια καιρός οι ίδιες οι γυναίκες να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο θέμα της συμμετοχής στα κοινά και στο θέμα των επιλογών τους (στην πράξη) – δε μιλάμε για τις “ποσοστώσεις” σε κάθε είδους εκλογές, επειδή είναι ντροπιαστικό να μιλάμε ακόμη για “ποσοστώσεις” το 2022, που θεσμοθετούνται και… επίσημα (λες και τα στερεότυπα ή οι νοοτροπίες αιώνων θα ξεπεραστούν με τις ποσοστώσεις κι όχι με την παιδεία ή το “ανοίγμα” του νου).

Φυσικά, να ευχηθούμε τα καλύτερα στις μανάδες μας, στις γιαγιάδες μας, στις κόρες, στις αδερφές μας, στις συζύγους μας, στις ερωμένες μας, στο… αίσθημα μας και γενικά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου – και δύναμη ειδικά σε αυτές τις γυναίκες που βρίσκονται σε χώρες που είναι πολύ πίσω ακόμη σε θέματα ισότητας ή σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.