Κατηγορίες
διεθνή

Ένα UAV βολτάριζε πάνω απ’ την Ευρώπη

Μια ιστορία του πολέμου στην Ουκρανία ήταν αυτή που πέρασε στα… ψιλά και σχετίζεται με την πτήση πάνω από τη μισή Ευρώπη ενός μη επανδρωμένου ιπτάμενου αντικειμένου (σοβιετικής τεχνολογίας, που είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ πυραύλου και drone), που έχασε το δρόμο του.

Επειδή όλοι νομίζουμε ότι ο πόλεμος είναι κάπου μακριά, σε άλλο πλανήτη και δεν μας αφορά, ας πούμε κάτι για αρχή:

η απόσταση μεταξύ του απώτερου σημείου της ελληνικής επικράτειας από το κοντινότερο προς την Ελλάδα ουκρανικό σύνορο είναι (σε ευθεία) μόλις 435 χιλιόμετρα. Μια στραβή να γίνει, θα έχουμε θέμα…

Στην ιστορία μας: ένα σοβιετικής τεχνολογίας μη επανδρωμένο ιπτάμενο αναγνωριστικό (τύπου TU-141 Strizh), αφού πέρασε πάνω από 3 χώρες – που συμβαίνει να είναι και μέλη του ΝΑΤΟ – έπεσε τελικά σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ. Κάποιοι λένε πως πέρασε πάνω μόνο 2 χώρες, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία.

Σύμφωνα με τη χειρότερη εκδοχή (για τις 3 χώρες), το ουκρανικό drone (που δεν ήταν μύγα, κάθε άλλο) πέρασε επάνω από την Ρουμανία για 2 λεπτά, επάνω από όλη την Ουγγαρία και στο τέλος κατέληξε στην Κροατία.

Το πιο ανησυχητικό, πέραν του γεγονότος ότι μπορεί να “γίνει Ανάσταση” από το πάτημα του λάθους κουμπιού ή εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας και να πάρει φωτιά όλος ο πλανήτης, είναι το γεγονός ότι ένα ιπτάμενο αντικείμενο μεγάλων διαστάσεων και βάρους (4 μέτρα και 6 τόνοι βάρος και με 120 kg εκρηκτικά επάνω του) κατάφερε να πετάξει πάνω από 2 ή 3 χώρες της Συμμαχίας (που υποτίθεται ότι ήταν… ψιλιασμένες και είχαν το νου τους) και να πέσει μόλις 50 μέτρα από μια φοιτητική εστία, στο Ζάγκρεμπ.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα – έπεσε σε ανοιχτό χώρο – και μόνο 40 οχήματα υπέστησαν ζημίες.

(επειδή το TU-141 δεν είχε χαρακτηριστικά κι επειδή το ίδιο μηχάνημα έχουν και οι Ρώσοι, από το ΝΑΤΟ ακόμη αναζητείται η προέλευση του – βρέθηκε κάτι που μοιάζει με καταγραφέα δεδομένων πτήσεων. Πιθανότερο θεωρείται ότι εκτοξεύτηκε από τους Ουκρανούς).