Κατηγορίες
διεθνή

Έκτακτες σύνοδοι G7, ΝΑΤΟ και ΕΕ στις Βρυξέλλες – δοκιμάζεται η συνοχή των “δυτικών”

Έκτακτες σύνοδοι κορυφής των μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα συζήτησης (να μην πούμε αποκλειστικό θέμα συζήτησης…) τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και όλα όσα συνδέονται με αυτή.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών των δυο διεθνών οργανισμών και της G7 θα συζητήσουν:

  • τη διεύρυνση των κυρώσεων στη Ρωσία (σε επίπεδο προσώπων που θα μπουν στις λίστες – όχι τίποτε άλλο για την ώρα, αφού μετά το θέμα θα …στραβώσει άσχημα!),
  • τη δημιουργία κοινής δύναμης αποτροπής και τα ενεργειακά θέματα (στη σύνοδο της ΕΕ)
  • την ενεργειακή κρίση που βαθαίνει και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην τροφοδοσία με ρώσικα αέρια και πετρέλαια (ο πόλεμος κρατάει πολύ και κάτι πρέπει να γίνει με τα αποθέματα και την αποθήκευση πετρελαίου και αερίου, ενώ πλέον η Ρωσία ζητά να πληρώνεται σε ρούβλια κι όχι σε δολάρια ΗΠΑ).

Ειδικά το τελευταίο θέμα θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια, αφού υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη στάση που θέλουν να κρατήσουν διάφορες χώρες – και αιτία για αυτό είναι ο βαθμός της ενεργειακής εξάρτησής τους από τη Ρωσία.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει αυτό το διήμερο των συνόδων είναι το γεγονός ότι θα έρθει από την Αμερική ο Μπάιντεν.

Μια σημείωση: η κίνηση Πούτιν σχετικά με τις πληρωμές σε ρούβλι έχει διπλή ανάγνωση. Απ’ τη μια αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρώσικου νομίσματος κι απ’ την άλλη στη διάρρηξη του μετώπου των Δυτικών (αφού ήδη βγήκαν στην επιφάνεια οι διαφορές τους).