Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία

Σαράντα δορυφόροι καταστράφηκαν λόγω ηλιακής καταιγίδας

Σαράντα από τους σαράντα εννέα δορυφόρους που εκτόξευσε την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Elon Musk καταστράφηκαν λίγες μόνο ώρες μετά την προσπάθεια να τεθούν σε τροχιά λόγω μιας γεωμαγνητικής ηλιακής καταιγίδας που έφτασε στη Γη.

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες η καταιγίδα εκδηλώθηκε στον Ήλιο στις 29 Ιανουαρίου, εξέδωσαν ανακοίνωση για την καταγραφή της και με αυτή προειδοποιούσαν ότι θα έφτανε στη Γη λίγες ώρες αργότερα και θα επηρέαζε τον πλανήτη μας μέχρι και την Πέμπτη 3/2.

Η καταιγίδα όντως έπληξε την ατμόσφαιρα (στην επιφάνεια η συντριπτική πλειοψηφία των ηλιακών καταιγίδων δεν γίνονται αντιληπτές, λόγω της ατμόσφαιρας που λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα) και προκάλεσε αλλαγές στη θερμοκρασία και στην πυκνότητα των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας.

Οι δορυφόροι της SpaceX δεν είχαν προλάβει να τοποθετηθούν στο σημείο που ήταν προγραμματισμένο (περίπου σε ύψος 550 έως και 570 χιλιομέτρων), οι τεχνικοί της εταιρίας προσπάθησαν να τους θέσουν σε ασφαλή λειτουργία και σταδιακά να τους τοποθετήσουν (υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν) στη θέση τους, όμως αυτό δε στάθηκε δυνατό.

Η εταιρία του Musk έχει σκοπό να εκτοξεύσει περίπου 11.900 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς που θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της επιφάνειας της Γης, ώστε να παρέχουν (όπως λένε) δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση, μέσω ενός σχεδίου που το ονομάζει Starlink. Μέχρι τώρα έχουν εκτοξευθεί και τεθεί σε τροχιά πάνω από 2.000 δορυφόροι αυτού του τύπου, εκ των οποίων οι 1.900 περίπου είναι σε λειτουργία.

Οι δορυφόροι θα βρίσκονται σε ύψος 550 – 570 χλμ στην πρώτη φάση ενώ όσοι εκτοξευθούν στη δεύτερη φάση του προγράμματος Starlink θα τοποθετηθούν ακόμη χαμηλότερα (σε απόσταση από 336 μέχρι και 346 χλμ).

Η εταιρία, που ήδη παρέχει υπηρεσίες σε 25 χώρες – όχι ακόμη στην Ελλάδα – αναφέρει πως οι χρήστες θα έχουν ταχύτητα download μεταξύ 100 Mb/s και 200 Mb/s και καθυστέρηση το πολύ 20ms στις περισσότερες περιοχές που θα καλύπτονται.