Κατηγορίες
διεθνή Οικονομία

Ολοένα και περισσότεροι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT

Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε. (ακόμη κι αυτές που στην αρχή είχαν εκφράσει ενδοιασμούς) αρχίζουν να υποστηρίζουν το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ρωσική Ομοσπονδία από το Διεθνές Διατραπεζικό Σύστημα Συναλλαγών swift, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Ήδη έχουν ταχθεί υπέρ του αποκλεισμού διάφορες χώρες εντός και εκτός ΕΕ, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία.

Η Γαλλία τις προηγούμενες ώρες ήταν υπέρ του πλήρους αποκλεισμού της Ρωσίας αλλά ως έσχατη κίνηση πίεσης στον Πούτιν ενώ τις τελευταίες ώρες και η Γερμανία πλέον τείνει να υποστηρίξει αυτή την κίνηση (αν και εξακολουθεί να τα μασάει λίγο και να λέει ότι ο αποκλεισμός τη Ρωσίας πρέπει να είναι στοχευμένος και λειτουργικός).

Τι είναι όμως το SWIFT;

Είναι ένα διατραπεζικό σύστημα που πρωτοξεκίνησε το 1973, εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων και πλέον μέσα απ’ αυτό χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη κάνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους μηνύματα. Αν ακόμη έχετε το βιβλιάριο σας (έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό) και το ανοίξετε στην πρώτη σελίδα, θα βρείτε κάπου γραμμένη τη… “διεθνή ταυτότητα” της τράπεζάς σας.

Ο αποκλεισμός των τραπεζών μιας χώρας από το σύστημα αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από γρήγορες και φτηνές διεθνείς συναλλαγές, αν και πάντα υπάρχει τρόπος να γίνονται συναλλαγές και εκτός του συστήματος αυτού. Όμως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, οι Αμερικάνοι και η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων κάνουν σχεδόν αποκλειστική χρήση του συστήματος αυτού εδώ και πολλά χρόνια, αφού την ίδια στιγμή οι συναλλαγές εκτός SWIFT κοστίζουν πολύ, είναι χρονοβόρες και οι διαδικασίες περιπλέκονται.

Το σύστημα το χρησιμοποιούν για τις διεθνείς συναλλαγές τους τόσο Κυβερνήσεις και Οργανισμοί όσο και ιδιώτες. Εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου (σε συνεργασία με δεκάδες άλλες Κεντρικές Τράπεζες) και ανήκει από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αν η Ρωσία αποκλειστεί από το σύστημα, τότε τόσο η Κυβέρνηση της Ρωσίας όσο και χιλιάδες επιχειρήσεις θα χάσουν την πρόσβαση που τώρα έχουν σε ομαλές και άμεσες συναλλαγές.

Χαρακτηριστικό είναι πως όταν το Ιράν είχε αποκλειστεί από το SWIFT πριν από δέκα χρόνια, είχε απωλέσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% του εξωτερικού εμπορίου.