Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Ερώτηση στη Βουλή για τη βιομηχανία ζάχαρης κατέθεσε το κόμμα του Βελόπουλου

Ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτες τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το θέμα της λειτουργίας (ή μάλλον καλύτερα, της μη λειτουργίας) της βιομηχανίας ζάχαρης κατέθεσαν οι βουλευτές Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας.

Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

ΘΕΜΑ: «Μη υλοποίηση εισέτι του πλάνου εξυγιάνσεως της ζαχαροβιομηχανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Κατά τον ιστοχώρο «FOCUS ston EVRO» της 21ης Ιανουαρίου 2022 την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου συναντήθηκαν στη Λάρισα 40 τευτλοπαραγωγοί από τον Έβρο, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τον Δομοκό και εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ενέργεια η οποία να αποδεικνύει ότι το πλάνο εξυγιάνσεως υπάρχει πρόθεση να υλοποιηθεί.

Καταλόγισαν βαρύτατες ευθύνες στις ηγεσίες των δύο Υπουργείων, διότι, ενώ προ διετίας η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε σχέδιο εξυγιάνσεως της ζαχαροβιομηχανίας στο οποίο προβλέπονταν μεταξύ άλλων ότι το 2022 θα καλλιεργηθούν τουλάχιστον 60.000 στρ. τεύτλων και θα είναι έτοιμο προς λειτουργία το εργοστάσιο στο Πλατύ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν παρενέβη, με αποτέλεσμα το σχέδιο εξυγιάνσεως της Τραπέζης Πειραιώς να μην εφαρμόζεται, καθώς έπρεπε ήδη να έχουν ενημερωθεί οι τευτλοκαλλιεργητές να προχωρήσουν στην σπορά.

Σημειωτέον ότι το 2021 καλλιεργήθηκαν 4.000 στρ. τεύτλων εκ των οποίων τα 1.700 στρ. στον Δομοκό και τα υπόλοιπα 2.300 στρ. στην περιοχή των Φαρσάλων με σκοπό να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για τη λειτουργία μονάδων βιοαερίου και αποζημιώθηκαν προς 26,5 €/στρ.

Παραλλήλως, διερωτώνται πώς είναι δυνατόν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να μην έχει διοίκηση, αλλά η θυγατρική της στη Σερβία, η οποία είναι υπό εκκαθάριση, να λειτουργεί δύο μονάδες και να πληρώνει τα στελέχη της. Επιπροσθέτως, προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Πότε θα εφαρμοσθεί το υπάρχον εγκεκριμένο σχέδιο εξυγιάνσεως της ζαχαροβιομηχανίας, για να προχωρήσουν οι τευτλοκαλλιεργητές στη σπορά των προβλεπόμενων από αυτό 60.000 στρεμμάτων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ”