Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Τζόκοβιτς – πως μια προσωπική επιλογή έγινε διεθνές “θέμα”

Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη υμών για την ιστορία με τον Σέρβο τενίστα Τζόκοβιτς (που τα ΜΜΕ την έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα), πάντως οι περισσότεροι – συμπεριλαμβανομένων ημών – θεωρούν πως η στάση της Κυβέρνησης της Αυστραλίας είναι πολύ σωστή.

Αν ο Τζόκοβιτς είναι μεγάλη φίρμα, νούμερο ένα τενίστας, καλός και φιλάνθρωπος που έχει δώσει αρκετά εκατομμύρια σε δωρεές είναι άσχετο με το αν θα πρέπει να ισχύσουν και για αυτόν οι νόμοι ενός κράτους που σχετίζονται με την είσοδό του σε αυτό.

Αν ο Τζόκοβιτς έχει ιατρική βεβαίωση ότι δεν πρέπει να εμβολιαστεί είναι επίσης άλλο ζήτημα, επειδή στη χώρα του μπορεί να ισχύει αυτή η βεβαίωση ενώ σε άλλες χώρες (όπως στην Αυστραλία) όχι. Επίσης, αν κάποιοι από τη διοργάνωση του τουρνουά τον διαβεβαίωσαν ότι θα μπει στην Αυστραλία, πρόβλημα του ιδίου του πρωταθλητή και των διοργανωτών: των διαφόρων διοργανωτών και ομοσπονδιών προηγούνται οι νόμοι του κράτους στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Κι όταν οι νόμοι αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και θέτουν ιδιαίτερους περιορισμούς, τότε το πράγμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό και δε σηκώνει καμιά απολύτως κουβέντα και παζάρι.

Απόλυτο δικαίωμά του να μην εμβολιαστεί. Όπως δικαίωμα όσων αγωνιστούν ή παρακολουθήσουν το τουρνουά τένις να είναι ασφαλείς και σίγουρα απόλυτο δικαίωμα της Αυστραλίας να μην επιτρέψει την είσοδο στη χώρα όσων δεν ακολουθούν τους νόμους της.

Σωστός λοιπόν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, σωστές και οι υπηρεσίες της συγκεκριμένης χώρας. Σε κάποιες άλλες χώρες να τα βλέπουν αυτά…