Κατηγορίες
Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Προς τις δημοτικές του ‘23: μια … “φωτογραφία της στιγμής”

Ξαναφούντωσαν τα σενάρια για νέες υποψηφιότητες στο Δήμο Αλεξάνδρειας, και η αφορμή αυτή τη φορά ήταν ότι ακούστηκε το όνομα της δικηγόρου Δώρας Κουρκουτά.

Απ’ την άλλη εξακολουθεί να παίζει έντονα το όνομα του Β. Βογιατζή ως αυτού που θα μπορούσε να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου της κεντροαριστεράς.

Ας τα ξεχωρίσουμε (για να συνεννοηθούμε) με τους όρους “κεντροδεξιά/κεντροαριστερά”, αν και στο τελικό αποτέλεσμα σε τοπικές εκλογές αυτό που παίζει βασικό ρόλο δεν είναι τόσο πολύ τα κομματικά αλλά οι διαπροσωπικές, οι συγγενικές αλλά και οι επαγγελματικές σχέσεις.

Κοιτώντας λοιπόν τη “φωτογραφία της στιγμής”, μέχρι τώρα έχουμε τα εξής:

Δεξιά / κεντροδεξιά:

Η Δώρα Κουρκουτά είναι γνωστή, αξιόλογη, με μεγάλη δράση δικηγόρος απ’ την Αλεξάνδρεια – που σύμφωνα με όσα ακούστηκαν τις τελευταίες 5-10 μέρες (η ίδια ακόμη δεν έχει πει τίποτε δημόσια και επίσημα) θα την ενδιέφερε να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου.

Εύκολα θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι αρχικά ίσως να στραφεί προς τους ψηφοφόρους και τους υποψηφίους της παράταξης Πανταζόπουλου. Μιας παράταξης που το 2019 είχε ενεργό στυλοβάτη τον πρώην δήμαρχο Δημητριάδη, με τον οποίο η Δ. Κουρκουτά στο παρελθόν είχε καλή σχέση. Όμως, πέραν των σχέσεων σε ανθρώπινο επίπεδο πάντα υπάρχουν και κάποιες δίοδοι πολιτικής επικοινωνίας με άτομα της παράταξης Πανταζόπουλου – είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων.

Στα της τέταρτης παράταξης του Δ.Σ., ξαναβγήκαν πάλι οι φήμες για μετακίνηση Χαλκίδη στη Βέροια. Το αν ο Μ. Χαλκίδης τελικά θα είναι υποψήφιος στη Βέροια (όπως ακούγονταν και το 2019) είναι η μια όψη του νομίσματος, αφού η άλλη όψη έχει να κάνει με τις διαφωνίες και τη γενικότερη εικόνα της συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης καθώς και με πιθανές μελλοντικές μετεγγραφές – που εν μέρει τις επιβεβαιώνουν και πρωταγωνιστές – προς την παράταξη Γκυρίνη.

Γεγονός πάντως είναι πως πάρα πολλοί ψηφοφόροι του Δήμου Αλεξάνδρειας που τοποθετούν τον εαυτό τους στα κεντροδεξιά του δημοκρατικού τόξου (γιατί υπάρχουν και οι ακροδεξιοί – αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που θα την κάνουμε κάποια στιγμή) δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι από την απόδοση των τριών ψηφοδελτίων Γκυρίνη, Πανταζόπουλου – Χαλκίδη.

Καταλήγοντας, αν θεωρήσουμε:

– ως δεδομένη τη στιγμή αυτή την υποψηφιότητα Γκυρίνη (που ούτως ή άλλως, λόγω συμμετοχής συμβούλων ή υποψηφίων που δεν εξελέγησαν μπορεί και “τσιμπάει” ψήφους και από την κεντροαριστερά ενώ έχει και μια ροή από άλλα ψηφοδέλτια),

– ως απογοητευμένο τον κόσμο από τη στάση της παράταξης Πανταζόπουλου λόγω της συνεργασίας με τον πρώτο και

– ως δεδομένα τα προβλήματα και τις φυγόκεντρες τάσεις που υπάρχουν στην παράταξη Χαλκίδη,

τότε η δημιουργία ενός νέου ψηφοδελτίου στην κεντροδεξιά δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανη ή χωρίς τύχη.

Το πόσο καλά θα πάει όμως μια νέα παράταξη (που ο βασικός της κορμός θα αποτελείται από ανθρώπους που η πολιτική τους αφετηρία τους είναι στην κεντροδεξιά) εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πορεία και τις κινήσεις που θα γίνουν στην “Ώρα Ευθύνης” του Γκυρίνη και στη διοίκηση του Δήμου.

Κεντροαριστερά:

όσον αφορά τον χώρο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με το 2018-2019. Τότε και τις πέτρες να ρωτούσες σου απαντούσαν ότι επικεφαλής θα ήταν ο Κ. Ναλμπάντης.

Πλέον το σκηνικό έχει αλλάξει, δεδομένων και των εξελίξεων σε κεντρικό επίπεδο. Η νίκη Ανδρουλάκη θα επηρεάσει άμεσα και τις τοπικές εξελίξεις ενώ σίγουρα θα δούμε και νέα πρόσωπα. Παλιά πρόσωπα θα δούμε, όμως σε ρόλο βοηθητικό και περιορισμένο, αφού μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ήττα Ναλμπάντη το 2019 οφείλεται σε δικές τους αποτυχημένες και ξεπερασμένες επιλογές και … συνταγές που ακολουθήθηκαν τότε.

Για το συγκεκριμένο χώρο ακούγονται διάφορα ονόματα, για αρχή θα σταθούμε σε δυο:

Ο Β. Βογιατζής είναι ένα από αυτά. Εξελέγη πρώτος στην εκλογική περιφέρεια Αλεξάνδρειας (με 842 σταυρούς), συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του Κ. Ναλμπάντη (μετά την αποχώρηση του τελευταίου ηγείται πλέον ο Γ. Κιρκιλιαννίδης).

Προβληματάκια όμως ήδη υπάρχουν, αφού υπάρχουν κάποιοι που θέλοντας να προωθήσουν άλλες υποψηφιότητες ξεκίνησαν τις “επικοινωνιακού τύπου” τρικλοποδιές και μιλούν δημόσια λέγοντας ότι “τώρα κάνει το αγροτικό του”.

Άγνωστος Χ στον χώρο είναι ένα πασίγνωστο πρόσωπο στα πολιτικά πράγματα της περιοχής: ο Γιάννης Κιρκιλιαννίδης. Άγνωστος μετά από τόσα χρόνια ο Κιρκιλιαννίδης; Κι όμως…!

Άγνωστες οι προθέσεις του, όχι ο ίδιος ως πρόσωπο και ως παρουσία στα αυτοδιοικητικά. Και την εμπειρία έχει και τις γνώσεις έχει, μετά από τόσα χρόνια στα έδρανα. Όμως το αν θα ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου ή αν θα (αυτο)περιοριστεί για μια ακόμη φορά σε ρόλο “αντι-”, τη στιγμή αυτή μόνον ο ίδιος το ξέρει.

Επίσης διόλου απίθανο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το ενδεχόμενο να δούμε στην κεφαλή ενός κεντροαριστερής βάσης ψηφοδελτίου μια γυναίκα. Ήδη ορισμένοι διαρρέουν αυτό το ενδεχόμενο χωρίς όμως να έχουν κάτι απτό προς παρουσίαση όταν ερωτώνται…

Καταλήγοντας: ο συγκεκριμένος χώρος πολύ δύσκολα θα “επενδύσει” σε άτομο εκτός των γραμμών του λειτουργώντας με τη λογική του “να φύγει ο Γκυρίνης”, αφού αν η τάση για άνοδο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να υφίσταται, τότε αν γίνουν σωστές επιλογές προσώπων οι δημοτικές θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επανακάμψει και σε τοπικό επίπεδο.

Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ)

Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι δύσκολα, ούτως ή άλλως.

Το κόμμα του Αλ. Τσίπρα πάντα είχε πρόβλημα στα αυτοδιοικητικά και στα συνδικαλιστικά, ακόμη και την εποχή που έπιανε 35άρια στις εθνικές εκλογές.

Στις δημοτικές του 2019 δεν κατάφερε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και κάποια στελέχη του έθεσαν υποψηφιότητα μέσα από το ψηφοδέλτιο του Κ. Ναλμπάντη. Όμως παρότι ο αριθμός τους ήταν εξαιρετικά περιορισμένος δεν υπήρξε η αναμενόμενη επιτυχία σε αριθμό σταυρών. Αυτό δείχνει ότι δεν κατέστη δυνατή οποιαδήποτε συνεργασία με συνυποψήφιους που προέρχονταν από την κεντροαριστερά.

Οπότε η αυτόνομη κάθοδος στις δημοτικές του 2023 είναι μονόδρομος, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Το ποιος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος με ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από πολλά, και κυρίως από το τι θα γίνει μέσα στο 2022, αφού ο Τσίπρας έχει προτείνει τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια να σχηματίζονται μέσα από διαδικασίες που ουσιαστικά σήμερα δεν υπάρχουν. Οπότε τα μάτια πρέπει να στραφούν πρώτα στις εξελίξεις στην Αθήνα και μετά στις τοπικές εσωκομματικές ισορροπίες.

ΚΚΕ

Σε κάθε περίπτωση ψηφοδέλτιο από το ΚΚΕ θα υπάρξει. Αν ο Ηλίας Ιακωβίδης εξακολουθήσει να είναι υποψήφιος για δήμαρχος δεν το γνωρίζει ουδείς, ακόμη κι αν οι εκλογές γίνονταν αύριο. Η απόφαση θα ληφθεί από τον Περισσό. Πάντως ο Ιακωβίδης μέχρι τώρα έχει μια καλή παρουσία στα δημοτικά συμβούλια, θέτει θέματα που άλλοι δεν τολμούν να τα αγγίξουν (όταν αυτά έχουν βάση, είναι τεκμηριωμένα και δεν είναι προϊόντα ιδεοληψιών), ενώ αν εγκαταλείψει λίγο και τη γνωστή φρασεολογία και συνθηματολογία του ΚΚΕ (που έχει ξεπεραστεί, παρότι τα προβλήματα για τον κόσμο είναι ίδια και περισσότερα), τότε θα έχει και διείσδυση στον νέο κόσμο (και λόγω ηλικίας).

Κρατήστε και κάτι για το τέλος, ίσως τα πιο σημαντικά – παρότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε για δημοτικές εκλογές:

  • ποιος θα μπορέσει “να μιλήσει” στους νέους ψηφοφόρους;; Το ’23 θα ψηφίσουν και οι 17άρηδες. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν τα νέα σε ηλικία πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια (ας ελπίσουμε όχι για να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια!). Ποιος θα μπορέσει να πείσει τους νέους από τα 17 μέχρι τα 30-35 να πάνε στις κάλπες;;
  • η διαμόρφωση του τελικού σκηνικού θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη και το νέο σύστημα κατανομής των εδρών αλλά και τη μείωση των συμβούλων από 33 σε 29.