Κατηγορίες
κορωνοϊός

Εστίαση: επανέρχονται η μουσική και ελεύθερο ωράριο

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, αποφασίστηκε ότι επανέρχονται στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης η μουσική και το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας τους (παραμένει όμως η υποχρέωση για καθήμενους).

Όσον αφορά αθλητικούς χώρους και γήπεδα, η κατάσταση παραμένει ως έχει (πληρότητα στο 10%) και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με το πόσοι θα μπορούν να βρίσκονται αυτά για να παρακολουθήσουν κάποιο αθλητικό γεγονός.

Επίσης, λόγω της κακοκαιρίας και επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί με την ενισχυτική δόση δίνεται παράταση στην ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για μια εβδομάδα (δηλαδή η παρέλευση του επταμήνου θα ξεκινά να προσμετράται από τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου 2022).

Αυτό που δεν έγινε σαφές την ώρα της ανακοίνωσης (οπότε αναμένεται η Κ.Υ.Α.) ήταν το αν η παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών αφορά κατοίκους που είχαν ραντεβού για την ενισχυτική δόση σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ή αν αφορά το σύνολο της επικράτειας, αλλά και από πότε θα σταματήσουν οι απαγορεύσεις για τη μουσική και το ωράριο.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την Covid-19 που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ώρο και μέχρι τις 3 μ.μ. της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου 2022 τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.712.

Στην Ημαθία τα νέα κρούσματα ήταν 189.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 112, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.083 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 633 (60.3% άνδρες). Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 504 (79.62%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 129 (20.38%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.004 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415.