Κατηγορίες
Περισκόπηση

Εν αρχήν ην η… αρχή!

Πάντα εμείς οι άνθρωποι ψάχνουμε αφορμές για νέες αρχές.

Δευτέρες, πρωτομηνιές, επέτειοι, γενέθλια είναι μόνο μερικά από τα ορόσημα που συνήθως θέτουμε για να ξεκινήσουμε κάτι νέο, να τελειώσουμε κάτι άλλο ή να διορθώσουμε κάτι που πήγε στραβά το προηγούμενο διάστημα.

Στο όλο παιχνίδι βασικό ρόλο παίζει η Πρωτοχρονιά. Κοινή για όλους (δεν έχουν όλοι γενέθλια την ίδια ημέρα), λαμπερή και οικογενειακή (για τους περισσότερους) και σχεδόν απαιτητική (αφού την… επίδρασή της τη βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας, στο κινητό ή στο ημερολόγιό μας).

Το “γύρισμα” του χρόνου είναι αγαπημένη έκφραση πολλών. Αγαπημένη επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, με τη γνωστή έννοια που όλοι καταλαβαίνουμε. Γυρίζει όμως με την άλλη έννοια, αυτή της ευκαιρίας για αλλαγή των πάντων. Και τις περισσότερες φορές δε χρειάζεται να έρθουν τα πάνω, κάτω. Αρκεί κάτι μικρό κι όλα αλλάζουν.

Είναι πάρα πολλά – σχεδόν άπειρα – αυτά που μπορεί να σηματοδοτήσει μια Πρωτοχρονιά. Συνήθως είναι μια αρχή, ένα τέλος, μια επανέναρξη, μια αλλαγή.

Μια δίαιτα που πρέπει να αρχίσει, μια διαπροσωπική σχέση που πρέπει να τελειώσει, μια κατάσταση που πρέπει να διορθωθεί, ένας οικονομικός κύκλος που κλείνει ή ανοίγει, ένα νέο αυτοκίνητο, μια καινούργια αγάπη, το κάπνισμα που πρέπει να κοπεί, η θύμηση κάποιου που χάθηκε μέσα στη χρονιά που έφυγε…

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία!