Κατηγορίες
βουλευτές

Τσαβδαρίδης: Εγγύηση κοινωνικής προστασίας και αναπτυξιακής προοπτικής ο Προϋπολογισμός του 2022

Για έναν Προϋπολογισμό του 2022 ο οποίος συνεχίζει την επιτυχημένη συνταγή της προηγούμενης χρονιάς, έχοντας ως φιλοσοφία τη δημιουργία ενός καινοτόμου, περισσότερο ανταγωνιστικού οικονομικού μοντέλου και ενός κράτους ψηφιακά αναβαθμισμένου που θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στις ανάγκες του πολίτη και θα απλώνει αποτελεσματικό «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας σε αυτόν, έκανε λόγο ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στη σχετική Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε, ο Προϋπολογισμός του 2022 δεν συμπεριλαμβάνει ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΕΟ ΦΟΡΟ, όπως και πέρσι ενώ προβλέπει

· ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ, όπως και πέρσι, με κορωνίδα αυτή της μείωσης του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%

· ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και το 2022, συνολικού ΚΟΣΤΟΥΣ 433 εκατ. Ευρώ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΝ στα 697 εκατ. Ευρώ που προγραμματίστηκαν για το 2021 και αφορούν στην ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ, ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

· Καθώς και δυναμική ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της περιφερειακής μας ανάπτυξης, με κορωνίδα των παρεμβάσεων αυτή της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022.

Ο κ. Τσαβδαρίδης σημείωσε ότι παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τόσο η συνεχιζόμενη παγκόσμια υγειονομική κρίση όσο και η εκρηκτική άνοδος στις τιμές της ενέργειας ο Προϋπολογισμός του 2022:

· αυξάνει τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. Ευρώ

· αυξάνει τις δαπάνες που αφορούν στις παροχές προς τους εργαζόμενους κατά 131 εκατομμύρια ευρώ

· αυξάνει τις δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές κατά 23 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο

· αυξάνει τις δαπάνες των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 400 εκατ. Ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση του Μεσοπρόθεσμου

· αυξάνει τις τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι

· Και εντάσσει επιπρόσθετες δαπάνες ύψους 2 δις ευρώ σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που δεν έχουν εξειδικευτεί αλλά και δαπάνες που συνδέονται με την έκτακτη βοήθεια στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του επιδόματος θέρμανσης καθώς και της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος.

Για την υλοποίηση βεβαίως αυτών των πολιτικών, επισήμανε ο Βουλευτής Ημαθίας, καταλυτικός παράγοντας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας, ο οποίος για το 2021 εκτιμάται στο 6,9% του Α.Ε.Π. και για το 2022 στο 4,5%, σημαντικά αναθεωρημένος προς τα πάνω σε σχέση με αυτόν που προβλεπόταν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2022.

Τόνισε δε ότι παρά τα φληναφήματα που ξεστομίζε πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία της χώρας, για δήθεν βαθιά ύφεση και για εκτόξευση του Δημοσίου Χρέους, η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαψεύστηκε οικτρά σε όλα τα επίπεδα καθώς η Ελλάδα σήμερα:

· Είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απορρόφηση ΕΣΠΑ

· Σημειώνει 13,4% ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο του 2021 και 9,4% ανάπτυξη το 9μηνο του 2021

· Έχει 27,9% αύξηση εξαγωγών

· Βλέπει πτώση στο 13% της ανεργίας τον Σεπτέμβριο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας, χάρη και στα εξαιρετικά επιτυχημένα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης που διαφύλαξαν αλλά και περαιτέρω αύξησαν τις θέσεις εργασίας σε καιρό πανδημίας

· Σημειώνει 7,2% αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος στο 1ο εξάμηνο του 2021

· Και έχει βγει οριστικά από το ΔΝΤ μετά και την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς αυτό, όχι ασφαλώς από τον κ. Τσίπρα ο οποίος δήθεν θα το έδιωχνε με νταούλια και μάχες στα μαρμαρένια αλώνια αλλά τελικά από τον Πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς φανφάρες μία Τρίτη απόγευμα στο γραφείο του.

Δείτε στη συνέχεια την ομιλία του Λ. Τσαβδαρίδη: