Κατηγορίες
Ελλάδα πολιτική

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας

Την τελευταία του πνοή, στα 92 του χρόνια, άφησε το πρωί της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου 2021 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο Κ. Παπούλιας κατάγονταν από το χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων, ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού (από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο – Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και διδακτορικού (από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας – Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).

Είχε αντιστασιακή δράση τόσο κατά την περίοδο της Κατοχής όσο και κατά την περίοδο της Χούντας.

Μετά από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 8 Φεβρουαρίου 2005 (με ευρεία πλειοψηφία, 279 ψήφους – έναν αριθμό ψήφων που ουδείς έως τώρα έχει λάβει και πολύ δύσκολα θα λάβει στο μέλλον) ενώ επανεξελέγη (πάλι με ευρεία πλειοψηφία – με 266 ψήφους) για μια δεύτερη θητεία στις 3 Φεβρουαρίου 2010.

Διετέλεσε βουλευτής για 26 χρόνια (1977-2004) και είχε οριστεί ως υπουργός στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κομβικός ήταν ο ρόλος του στην ελληνοτουρκική κρίση του 1987, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών στην τότε Κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου.

Στη μνήμη όλων θα μείνει ως ένας πολιτικός που υπηρέτησε τη χώρα (από όσες θέσεις ανέλαβε) με υψηλό πατριωτικό αίσθημα, εντιμότητα, ήθος και ενωτικό πνεύμα.