Κατηγορίες
κορωνοϊός υγεία

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό από 3 Ιανουαρίου

Νέα μέτρα, που θα ισχύσουν από τις 3 έως και τις 16 Ιανουαρίου 2022, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου 2021 ο υπουργός Υγείας.

Πέραν των εκκλήσεων που έκανε σε όλους – και ειδικά σε αυτούς που πλέον αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων και είναι οι ηλικίες από τα 18 μέχρι τα 60 έτη – ο υπουργός είπε ότι:

– θα είναι υποχρεωτική η μάσκα ΚΝ-95 ή η μάσκα FFP2 ή η διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και για τους εργαζόμενους στους χώρους εστίασης.

– το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλάζει και από τις 3 Ιανουαρίου τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. Όπως επεσήμανε ο υπουργός η μουσική θα επιτρέπεται, όμως αν παρατηρηθούν φαινόμενα παραβιάσεων των μέτρων θα απαγορευτεί. Επίσης στην εστίαση επανέρχονται τα μέτρα για έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι και θα απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες.

– στους αθλητικούς χώρους τίθεται πλαφόν 10% επί της χωρητικότητας των γηπέδων, με ανώτατο όριο τους 1.000 φιλάθλους που θα μπορούν να βρίσκονται στα μεγάλα στάδια. Αν το μέτρο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, τότε οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

– αυστηροποιούνται οι όρους βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και πασχόντων, νοσηλευτικά ιδρύματα κλπ. Θα απαιτείται PCR 72 ωρών και αυξημένος αριθμός τέστ.

– θα ισχύσει επέκταση της τηλεργασίας έως το 50% και με κυλιόμενο ωράριο σε υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός έκανε έκκληση στους νέους να είναι προσεκτικοί τις ημέρες των εορτών ενώ είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει και ταυτόχρονη επιβάρυνση του ΕΣΥ λόγω νοσηλειών.