Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας πολιτική

Όσο πάει και θυμίζει 2012

Αρχίζει και επιβεβαιώνεται σιγά-σιγά αυτό που έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό στο podcast της Περισκόπησης (μην τα χάνετε τα podcasts της Περισκόπησης, έχουν γενικότερο ενδιαφέρον), ότι δηλαδή το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα θα θυμίζει έντονα τις διπλές εκλογές του 2012.

Πολύ κοντά σε αυτό που είπαμε είναι η τελευταία δημοσκόπηση που βγήκε και δείχνει (πρόθεση ψήφου) τη ΝΔ κάτω από το 30% (συγκεκριμένα στο 28%), τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνει τη διαφορά και να φτάνει στο 18,3% και το Κίνημα Αλλαγής στο 9,8%.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 κανένα κόμμα δεν είχε ξεπεράσει το 19%. Οι διαφορές μεταξύ όλων των κομμάτων ήταν στο 2-3% (η πρώτη ΝΔ είχε 18,85%, οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” ήταν στη μέση με 10,61% και τελευταία ήταν η ΔΗΜΑΡ με 6,11%). Επτά κόμματα μπήκαν στη Βουλή, αφήνοντας εκτός το 19% των ψήφων. Επίσης 35 στους 100 δεν είχαν πάει να ψηφίσουν.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 δυο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) είχαν ξεπεράσει το 25% – με διαφορά μεταξύ τους στο 2,77% – ενώ υπήρχαν ένα τρίτο κόμμα (ΠΑΣΟΚ) στο 12,28% και μετά όλοι οι άλλοι κάτω από το 10%. Στη Βουλή είχαμε πάλι 7 κόμματα και εκτός Βουλής έμεινε το 6%, ενώ 37 στους 100 δεν είχαν πάει να ψηφίσουν.

Τι ακολούθησε τις 2 αυτές εκλογικές αναμετρήσεις όλοι το ξέρουμε.

Επίσης να σημειωθεί κάτι ακόμη – με την υπενθύμιση ότι μια δημοσκόπηση δείχνει πάντοτε την εικόνα της στιγμής εκείνης που πραγματοποιείται: στην τελευταία δημοσκόπηση ένα τεράστιο ποσοστό συμπολιτών μας δηλώνει

  • ότι δεν θα πάει να ψηφίσει
  • ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό
  • ότι θα ψηφίσει αλλά είναι ακόμη αναποφάσιστο
  • ότι θα ψηφίσει αλλά δεν απαντά ποιο κόμμα θα ψηφίσει

Το ποσοστό αυτό των συμπολιτών μας φτάνει στο 24,1% (περίπου ένας στους τέσσερις δηλαδή).