Κατηγορίες
κορωνοϊός

Σταματάνε τα έκτακτα τοπικά μέτρα – τι θα ισχύσει από τις 9 Οκτωβρίου

Νέα αλλαγή στα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η μεγάλη αλλαγή αφορά τα μέτρα που ίσχυαν για τις λεγόμενες “κόκκινες περιοχές” (μεταξύ αυτών και η Ημαθία).

Σύμφωνα με όσα έχουν πει τις τελευταίες ώρες διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες μπαίνουμε σε μια νέα φάση, στην οποία οι εμβολιασμένοι – που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά είναι 20 φορές λιγότερες – θα έχουν κάποιες επιπλέον “αβάντες” σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Όσα ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και για 15 ημέρες.

Οι ανακοινώσεις έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου. Τα ερωτήματα που τίθενται απ’ τον μέσο πολίτη είναι αρκετά πάλι ενώ πάλι επαναλαμβάνεται το λάθος να μην ισχύουν άμεσα τα μέτρα αλλά με… χρονοκαθυστέρηση 2-3 ημερών (γεγονός που επιτείνει τα μπερδέματα και τις παρεξηγήσεις).

Σε γενικές γραμμές και με βάση τις ανακοινώσεις, μετά από σχεδόν 18 μήνες οι εμβολιασμένοι περνούν σταδιακά στην καθημερινότητα (και η αρχή γίνεται με τους χώρους εστίασης).

Οι “κόκκινες περιοχές”, όπως επισημάνθηκε, θα εξακολουθούν να υφίστανται αλλά ενημερωτικά, δηλαδή θα υποδεικνύουν αποκλειστικά και μόνο την επιδημιολογική κατάσταση και δεν θα συνδέονται με επιπλέον περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, από το Σάββατο 9/10/21 αίρονται παντού (και στις “κόκκινες περιοχές”) όλες οι απαγορεύσεις που αφορούν το ωράριο κυκλοφορίας (απαγόρευση από 01:00 έως και 06:00) και τη μουσική.

Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά σχετίζεται με τους εμβολιασμένους. Προφανώς, στόχος πλέον είναι να αρθούν σταδιακά οι κάθε είδους απαγορεύσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί. Και ταυτόχρονα να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ώστε να σταματήσει η πίεση που δέχεται πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Με βάση τα ανακοινωθέντα, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης και διασκέδασης που θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε εμβολιασμένους ή πιστοποιημένα νοσήσαντες πελάτες δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους αντίστοιχους ανοιχτούς χώρους.

Σε χώρους εστίασης που δεν θα είναι “αμιγείς”, θα ισχύουν όλα όσα ισχύουν και τώρα. Για όλους τους άλλους χώρους εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα (μάσκες κλπ).

Για το προσωπικό των χώρων εστίασης ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν και τώρα (μάσκες, rapid tests κλπ).

Στο βίντεο που ακολουθεί οι ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας: