Κατηγορίες
εθνικές εορτές

Μηνύματα για την 28η Οκτωβρίου

Στα μηνύματά τους για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου αυτοδιοικητικοί και βουλευτές της Ημαθίας αναφέρουν τα εξής:

Παναγιώτης Γκυρίνης – δήμαρχος Αλεξάνδρειας

Φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης αποτίει σήμερα το Ελληνικό έθνος στους αθάνατους ήρωες του έπους , που άρχισε να γράφεται στις βουνοκορφές της Πίνδου ξημερώματα στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Επώνυμοι και ανώνυμοι, απλοί άνθρωποι, μεταμορφώθηκαν με μιας σε ηρωικές μορφές και δημιούργησαν την εποποιία του 1940 .

Η Ελλάδα ,πιστή στην ιερή παράδοση, στην ένδοξη ιστορία της και στον υπέρτατο νόμο της υπεράσπισης της πατρίδας βροντοφώναξε ΟΧΙ στην προέλαση και επικράτηση του ολοκληρωτισμού. Αυτό το ΟΧΙ είναι η συνέχεια του «Μολών λαβέ» από τις Θερμοπύλες και του «Ελευθερία ή Θάνατος» από το 1821. Το ίδιο και εμείς σήμερα καλούμαστε να πούμε το δικό μας ΟΧΙ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για την ακεραιότητα της πατρίδας , να πούμε ΟΧΙ στην υποταγή των οικονομικών συμφερόντων, να πούμε ΟΧΙ στην εκποίηση της ζωής μας και των παιδιών μας, να πούμε ΟΧΙ στο φασισμό, στο ρατσισμό και στον πόλεμο.

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας με συναισθήματα υπερηφάνειας για το χτες και αισιοδοξίας για το αύριο, αποφάσισε να τιμήσει του ήρωες του 1940 με την καθιερωμένη παρέλαση και τις πρέπουσες τιμές, λαμβάνοντας υπόψη, λόγω πανδημίας, όλα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των δημοτών του, καλώντας συγχρόνως όλους τους συνδημότες και συνδημότισσες σε κάθε σπίτι, και κάθε μπαλκόνι να κυματίζει η Γαλανόλευκη σημαία μας .

Με το ένδοξο παρελθόν στην καρδιά μας, μονιασμένοι ας πορευτούμε για μια Ελλάδα περήφανη και ελεύθερη με Δημόσια υγεία και παιδεία, Βιώσιμη ανάπτυξη για την ευημερία του τόπου μας και καταπολέμηση της φτώχιας.

Οι ήρωες του ΄40 μας έδειξαν το δρόμο, για μια Ελλάδα της συλλογικότητας, της φιλοπατρίας, της ανιδιοτέλειας και της αλληλεγγύης. Ας τον βαδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.


Στέφανος Δριστάς – αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σταθμό στην πορεία του έθνους μας και ημέρα μνήμης και τιμής για τον ελληνισμό. Η επέτειος του «ΟΧΙ» στέλνει πολλαπλά μηνύματα, υπενθυμίζοντας το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, το πάθος των Ελλήνων για αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αστείρευτη θέληση του λαού μας για ελευθερία. Η αυτοθυσία και ο πατριωτισμός που έδειξαν οι Έλληνες το 1940 αποτελεί για εμάς πολύτιμη κληρονομιά και ιστορική παρακαταθήκη.

Σήμερα όλοι εμείς καλούμαστε να εμπνευστούμε από το παράδειγμα των προγόνων μας και να παραμείνουμε άρρηκτα ενωμένοι μπροστά στις απειλές και την τουρκική επιθετικότητα, που για ακόμη μια φορά προσπαθεί να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα υπερασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια, τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Καλούμαστε επίσης, δίνοντας καθημερινά τη δική μας μάχη στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, λόγω της πανδημίας του COVID-19, να ξεπεράσουμε με σθένος, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη τα εμπόδια και τις δυσκολίες, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας.

Με όπλα μας την ομοψυχία, την αγάπη για το συνάνθρωπο, την ψυχραιμία και το υψηλό αίσθημα της ατομικής αλλά και της εθνικής μας ευθύνης, θα βγούμε νικητές!

Χρόνια Πολλά!!”


Τάσος Μπαρτζώκας – βουλευτής Ημαθίας

Το αλησμόνητο Έπος του 1940 ξαναζωντανεύει σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όλοι οι Έλληνες, οι σύγχρονοι κληρονόμοι της σπουδαίας παρακαταθήκης των προγόνων μας, καλούμαστε την ιστορική αυτή μέρα όχι μόνο να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που με αυταπάρνηση εναντιώθηκαν στις σκοτεινές δυνάμεις του φασισμού, του ναζισμού και της βίας, αλλά να αποδείξουμε ότι η ενότητα, η εθνική ομοψυχία και η εθνική αυτοπεποίθηση είναι ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά. Έτσι απαντάμε σε κάθε δοκιμασία.

Το τίμημα της θυσίας των προγόνων μας είναι το δικό μας χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά και στις αρετές της ελευθερίας. Απέναντι στην αιώνια πάλη του δίκαιου με το άδικο, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη ζοφερή βία, της προόδου με την οπισθοδρόμηση, εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες εμπνεόμαστε από τους προκατόχους μας. Γράφουμε και εμείς ιστορία, υψώνοντας το δικό μας ανάστημα, αρθρώνοντας τα δικά μας «ΟΧΙ», ανεμίζοντας το διαχρονικό μας σύμβολο, την ελληνική σημαία.

Η φλόγα της ελεύθερης ζωής παραμένει άσβεστη, ακόμα και αν χρειάζεται να περάσει «μέσα από την κόψη του σπαθιού την τρομερή». Τη συντηρεί ο πόθος μας για δημιουργία, πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή η διαρκής φλόγα είναι που αποδεικνύει ότι ο βαρύς φόρος αίματος που έχουν πληρώσει οι πρόγονοι μας δεν πήγε χαμένος. Ο πατριωτισμός της δικής μας γενιάς είναι και ισχυρός και περήφανος!”


Κώστας Βοργιαζίδης – δήμαρχος Βέροιας

“Τα σημαντικά μηνύματα και τα πολύτιμα διδάγματα του Έπους του ’40 παραμένουν πάντα επίκαιρα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι με την ομοψυχία τους οι Έλληνες αντιμετώπισαν όλες τις δύσκολες στιγμές στην πορεία του έθνους.

Το ηχηρό «ΟΧΙ» στον φασισμό και τον ναζισμό αποτέλεσε τη μέγιστη αντίσταση που συνοδεύτηκε από πράξεις ηρωϊσμού, αυταπάρνησης και αλληλεγγύης. Η δύναμη και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων το ξημέρωμα της 28ηςΟκτωβρίου 1940 που τους οδήγησε στο Έπος του Σαράντα, παραμένει αδιάσειστη απόδειξη για την ενότητα όλων σε αντίξοες συνθήκες και περιστάσεις.

Είναι καθήκον να τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν. Τους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους με στόχο την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έτσι ώστε όλοι εμείς να είμαστε ελεύθεροι και να έχουμε στη διάθεσή μας τα αγαθά της προκοπής και της προόδου.

Την εποχή που διανύουμε έχουμε την αδήριτη υποχρέωση να σταθούμε όρθιοι για τη διατήρηση της ιστορίας. Σήμερα, που η αντιμετώπιση και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης συνεχίζει να προβληματίζει, πρέπει να αντλήσουμε δυνάμεις και να εκμεταλλευτούμε την παρακαταθήκη των ηρώων του ’40 για τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας μας. Τις αρχές της ομόνοιας, της σύμπνοιας, της αγωνιστικότητας και της αλληλεγγύης.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 ας αποτελέσει έμπνευση για τις νέες γενιές αλλά και ευκαιρία για όλους εμάς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών με σύνεση, προνοητικότητα και συνοχή.

Χρόνια Πολλά!”


Νικόλας Καρανικόλας – δήμαρχος Νάουσας

“Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που με τη γενναιότητά τους έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και το πάθος των Ελλήνων για αξιοπρέπεια και εθνική ανεξαρτησία αλλά και την αστείρευτη θέληση του λαού μας για ελευθερία.

Δυστυχώς και τη φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας, δεν στάθηκε δυνατό να γιορτάσουμε την εθνική επέτειο στον δήμο μας με την τελετή παρελάσεων, καθώς απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, τη σημερινή ημέρα κρατάμε στη μνήμη μας ζωντανές τις θυσίες των προγόνων μας, που μας δίδαξαν ότι οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη στιγμή.
Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ποιοι είμαστε και ας αγωνιστούμε με ισχυρή βούληση για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τον τόπο μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να υπερβούμε τις όποιες δυσκολίες και να θέσουμε τις βάσεις για έναν σύγχρονο Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο και αναπτυξιακό πρόσημο.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!”