Κατηγορίες
πολιτική

ΚΙΝΑΛ: δυο νέες υποψηφιότητες – γιατί ενδιαφέρονται τα άλλα κόμματα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά από την απόσυρση της εν ενεργεία προέδρου Φώφης Γεννηματά από την κούρσα, για λόγους υγείας.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε αρκετούς, η εκλογή του επόμενου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Κι αυτό επειδή παρότι το ΚΙΝΑΛ κινείται χαμηλά – κοντά στο 6-8% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (σε συνδυασμό με το σύστημα της απλής αναλογικής) θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Οπότε είναι λογικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ αλλά και για το ποιος τελικά θα αναδειχθεί στη θέση του προέδρου – επειδή η στάση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή θα εξαρτηθεί κι απ’ το που θα “στρέψει το καράβι” ο επόμενος πρόεδρος και με ποιον θα συνεργαστεί μετεκλογικά αν το κόμμα κρατήσει ή αυξήσει οριακά το ποσοστό του.

Μέχρι την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά οι υποψήφιοι ήταν 4 και οι εκλογές προγραμματισμένες για τις 5 και τις 12 Δεκεμβρίου. Η ίδια, ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης και οι βουλευτές Λοβέρδος και Καστανίδης. Έμειναν λοιπόν τρεις, με την προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων (που θα πρέπει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών) να λήγει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Τις τελευταίες ώρες δυο ακόμη άτομα εξέφρασαν την επιθυμία να θέσουν υποψηφιότητα, οι Β. Κεγκέρογλου (βουλευτής Ηρακλείου) και Π. Γερουλάνος (πρώην βουλευτής Επικρατείας και υπουργός στις Κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου). Και οι δυο με επιστολή τους προς την αρμόδια επιτροπή του κόμματος ζητούν παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση υπογραφών.

Το αν θα δεχθεί η Επιτροπή το αίτημά τους είναι πλέον ένα ερώτημα ενώ ερώτημα υπάρχει και για τη στάση που θα κρατήσουν οι άλλοι τρεις “παλιοί” υποψήφιοι (πιθανότερο σενάριο είναι να δεχθούν παράταση αλλά αυτή να αφορά μόνο τους νέους υποψηφίους που προέκυψαν λόγω των εξελίξεων με την Γεννηματά).