Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τους “Νέους Γεωργούς” – ακολουθεί η προκήρυξη του προγράμματος

Εκδόθηκε το ΦΕΚ (Β΄, Αρ. Φ. 4456) της υπουργικής απόφασης για τους «Νέους Γεωργούς». Το στάδιο που ακολουθεί, είναι η πρόσκληση η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες. Με αυτή, θα καθοριστούν αναλυτικά οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων. 

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος «Νέων Αγροτών» για το έτος 2021 είναι: 

  • Ηλικιακή ανανέωση του τομέα
  • Αύξηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου, μέσα από την χορήγηση επαρκούς ενίσχυσης για αντιμετώπιση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της γεωργίας και πραγματοποίηση επενδύσεων
  • Ενίσχυση υποψηφίων νέων γεωργών, που δεν αντιμετωπίζουν ευκαιριακά την είσοδο τους στον τομέα της γεωργίας

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων προβλέπονται τόσο η γενναία αύξηση (διπλασιασμός σε σχέση με προηγούμενες προσκλήσεις) του ποσού ενίσχυσης στα 35.000 ευρώ – 40.000 ευρώ (με προσαύξηση έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης) όσο και ο προσδιορισμός των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι για ένταξη στο μέτρο.

Υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά όλες οι διαδικασίες ενός μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι τη διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων.