Κατηγορίες
Οικονομία

Δύσκολος χειμώνας…

Άντε να δούμε που θα σταματήσει ο ανήφορος των τιμών (διεθνώς), για να καταλάβουμε επιτέλους πόσο περίπου θα είναι το κόστος για ενέργεια που θα κληθούμε να πληρώσουμε αυτόν τον χειμώνα.

Τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα από όλα τα μέτωπα (ηλεκτρικό ρεύμα, υγρά καύσιμα, αέριο). Όλα θα πάνε στα ύψη ενώ όσο περνάνε οι μέρες τόσο γίνεται σαφέστερο ότι δε φτάνουν τα κάθε είδους “βοηθήματα” και “επιδοτήσεις”.

Το πρόβλημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους, επειδή έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο, αναμένεται να συζητηθεί και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στη σύνοδο της 21ης και 22ας Οκτωβρίου 2021.

Ο Πούτιν πάντως έσπευσε να αποσείσει από επάνω του την κατηγορία ότι οι πολιτικές του κρατάνε σε ζωή την κρίση και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι στη διάθεση της Ευρώπης για αυξημένες ποσότητες αερίου, αν αυτό ζητηθεί. Αυτή και μόνο η δήλωση έριξε τις τιμές κατά 4-6%! Να σημειωθεί πως οι τιμές για το αέριο είναι πέντε – έξι φορές πιο πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

*φυσικά ουδείς βλέπει οριστική λύση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αφού οι δυνατότητες αποθήκευσης είναι ακόμη μειωμένες και οι ρυθμοί παραγωγής ασταθείς.