Κατηγορίες
βουλευτές

Επιστολή Μπαρτζώκα σε ευρωβουλευτές για το εμπάργκο στη Ρωσία

Το θέμα του εμπάργκο κατά της Ρωσίας που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο πλήττει την αγροτική οικονομία επαναφέρει στο προσκήνιο ο βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ) Τάσος Μπαρτζώκας, με επιστολή που απέστειλε προς τους ευρωβουλευτές του κόμματός του.

Με την επιστολή του – δεδομένου του γεγονότος ότι το θέμα θα συζητηθεί άμεσα στα ευρωπαϊκά όργανα αφού το εμπάργκο λήγει στα τέλη του έτους – επισημαίνονται βασικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της επιβολής εμπάργκο σε μια χώρα που ήταν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ελληνικών νωπών φρούτων.

Επίσης ο βουλευτής ζητά από τους ευρωβουλευτές να εξετάσουν τις προοπτικές και τα περιθώρια που υπάρχουν σχετικά με την κατάσταση, στο πλαίσιο των οργάνων της ΕΕ στα οποία συμμετέχουν.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

Αξιότιμοι Συνάδελφοι και Φίλοι

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να θίξω το ζήτημα των αντιμέτρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ευρύτερα γνωστού ως «ρωσικού εμπάργκο», απόρροια της μη συμμόρφωσης της με τη συμφωνία του Μινσκ και κατόπιν της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Όπως γνωρίζετε ο αποκλεισμός των ευρωπαϊκών προϊόντων από την ρωσική αγορά έχει πλήξει δυσανάλογα την Ελλάδα και ιδίως, τους νομούς της Μακεδονίας, μεταξύ αυτών και την εκλογική περιφέρεια και τόπο καταγωγής μου, την Ημαθία.

Η απώλεια διάθεσης των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων του νομού μου, αλλά και των λοιπών ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, με επίκεντρο τα νωπά φρούτα, η οποία και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα από τον Πρόεδρο Β. Πούτιν, έχει περιορίσει σημαντικά τη δυναμική ενός κατεξοχήν εξαγωγικού προορισμού. Με πρόχειρους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2021 προκύπτει απώλεια που ανέρχεται σε περίπου 400 εκ. ευρώ, με το 41,5 % αυτής της απώλειας να καταγράφεται στα αγροτικά προϊόντα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πέραν των σημαντικών ζημιών που καταγράφονται από την εκ των πραγμάτων απώλεια μιας σημαντικής αγοράς, η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει οδηγήσει τους αγροτικούς παραγωγούς σε μεγάλο αδιέξοδο. Αφενός, προκύπτει μεγάλος όγκος αδιάθετων ποσοτήτων νωπών φρούτων, η οποία δεν μπορεί να απορροφηθεί εξ ολοκλήρου από τις εξαγωγές στην Ευρώπη και στις υπερατλαντικές αγορές.

Παράλληλα όμως, υφίσταται και η νοθεία του ανταγωνισμού από χώρες όπως η Τουρκία, η οποία έσπευσε να καλύψει τα κενά, εισάγοντας μέσω «γκρίζων διαδρομών» ποσότητες ελληνικών φρούτων, τα οποία εξάγει εκ των υστέρων στη Ρωσία, ονομάζοντας τα, εξυπακούεται, ως τουρκικής προέλευσης.

Με δεδομένο ότι η ως άνωθεν κατάσταση, απότοκος των πολιτικών εξελίξεων, επιδρά αναπόδραστα στο διαθέσιμο εισόδημα των αγροτικών παραγωγών, το οποίο και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχει πληγεί έτι περαιτέρω, σας θέτω το πολύπλευρο αυτό ζήτημα, η διάρκεια του οποίου προβληματίζει ιδιαίτερα τους συντοπίτες μου και συνολικά τους Έλληνες παραγωγούς.

Επιπρόσθετα, θέτοντας με εκ των προτέρων στη διάθεσή σας, σας καλώ να διερευνήσετε το περιθώριο των πολιτικών σας πρωτοβουλιών και το εύρος των αρμοδιοτήτων σας ως Ευρωβουλευτές, προκειμένου να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους λοιπούς ευρωπαϊκούς θεσμούς έτσι ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα του εμπάργκο της Ρωσίας.