Κατηγορίες
αγορά Οικονομία

Τσιμπάνε προς τα επάνω οι τιμές σε είδη διατροφής, ψωμί, ρεύμα

Όσοι πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ (όχι για βόλτα και για να σέρνουν το καροτσάκι) και όσοι βάζουν καύσιμα θα έχουν ήδη πάρει χαμπάρι τι γίνεται και πόσο έχουν ανέβει μια σειρά από προϊόντα και οι βενζίνες.

Δεν είναι λίγα εκείνα τα είδη (διατροφής, καθαριστικά κλπ) που η λιανική τιμή τους έχει πάρει την ανηφόρα ενώ εσχάτως άρχισε να αυξάνεται και η τιμή σε φρούτα (όταν βλέπεις στα 2,5 ευρώ το ροδάκινο ενώ ξέρεις πόσο το πληρώνεται ο γείτονας που έχει φάρμα μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα).

Στα καύσιμα την ψυχρολουσία την έφαγαν όσοι πήγαν διακοπές. Όχι μόνο επειδή πλήρωναν … βαπορίσια τη βενζίνη (αυτό ήταν το αναμενόμενο) αλλά κυρίως επειδή όταν επέστρεψαν διαπίστωσαν πως η διαφορά μεταξύ της τιμής που πλήρωναν σε κάποιο νησί ή στη Χαλκιδική δεν ήταν και τόοοοοσο μεγάλη!

Τις προηγούμενες ημέρες άρχισαν να φαίνονται ανατιμήσεις και στο ψωμί (μέχρι και 20% επάνω) ενώ εδώ και καιρό όλοι μας προετοιμάζουν για αυξήσεις και στην τιμή της κιλοβατώρας, που σταδιακά μπορεί να φτάσει το 50% σε κάποιες περιπτώσεις.

Ειδικά για το ηλεκτρικό ρεύμα ο Κ. Σκρέκας (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) είπε ότι δεν πρέπει να αποκλείονται αυξήσεις και ότι όλο αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν αυξήσεις τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στα τέλη για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Μίλησε δε για πιθανότητα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, πράγμα που σημαίνει πως οι αυξήσεις όντως θα είναι πάρα πολύ υψηλές. Και όχι μόνο για τη ΔΕΗ που έχει μερίδιο αγοράς κοντά στο 60-65% αλλά και για όλους τους υπόλοιπους παρόχους, που αγοράζουν ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Φυσικά ουδείς λόγος γίνεται για σοβαρή και αυστηρή κρατική παρέμβαση στην αγορά για να κρατηθούν οι τιμές, άλλωστε όπως πάντα “οι αγορές θα βρουν την ισορροπία τους” και οι καταναλωτές θα χάσουν τον ύπνο τους – γιατί ο μήνας δεν βγαίνει ούτως ή άλλως.

*κατά τα άλλα τα βασικά προβλήματα του τόπου είναι ο ανασχηματισμός, πόσα τηλεφωνήματα έκανε ο Τσίπρας στον ναύαρχο, αν ο Μητσοτάκης πήγε την κόρη του στο Αμέρικα, αν θα βγουν σε αναστολή οι μη εμβολιασμένοι και τι χρώμα βρακί φοράει κάποια παίχτρια στο big brother, κλπ κλπ κλπ…