Κατηγορίες
διεθνή

Τι κι αν είναι ο πρώτος ομιλητής στον ΟΗΕ;

Το γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες του Προέδρου της Βραζιλίας στις οποίες ο ίδιος και μέλη της Κυβέρνησής του τρώνε στο πεζοδρόμιο πίτσα, αντί να βρίσκονται σε κάποιο εστιατόριο πολυτελείας για φαγητό.

Και η αιτία δεν είναι ότι ο Μπολσονάρου είναι κανά “παιδί του λαού” που δεν γουστάρει παρέες με ομολόγους του. Κι ας το παίζει τέτοιο, όπως αναφέρουν οι αντίπαλοί του στη χώρα του.

Αιτία είναι το γεγονός ότι ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος δεν έχει εμβολιαστεί για κορωνοϊό κι απ’ την ώρα που δεν μπορεί να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού απαγορεύεται να μπει σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης.

Ο Μπολσονάρου βρίσκεται στις ΗΠΑ για την 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα διαρκέσει από τις 21 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Και θα είναι ο πρώτος που θα μιλήσει.

Για ποιο λόγο όμως θα μιλήσει πρώτος;; Δεν εκπροσωπεί τη χώρα που φιλοξενεί τον ΟΗΕ. Η Βραζιλία δεν είναι μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Απ’ την άλλη, κι αλφαβητικά να το πάμε, σε καμιά από τις 5 επίσημες γλώσσες που χρησιμοποιούνται στον ΟΗΕ η Βραζιλία δεν πρώτη. Τότε γιατί;;

Οι παραδόσεις στον ΟΗΕ παίζουν μεγάλο ρόλο στο πρωτόκολλο. Και η Βραζιλία πάντοτε μιλάει πρώτη λόγω παραδόσεων. Κάτι σαν την Ελλάδα, που σε κάθε Ολυμπιάδα μπαίνει πρώτη στα στάδια. Όμως εμείς έχουμε αυτό το προνόμιο για πολύ συγκεκριμένους και γνωστούς λόγους. Η Βραζιλία όμως;

Το δικαίωμα να μιλάει πάντοτε πρώτη της έχει εκχωρηθεί για έναν και μόνο λόγο: στα πρώτα χρόνια του ΟΗΕ κανένας δεν ήθελε να μιλήσει πρώτος στις Γενικές Συνελεύσεις. Για τους δικούς τους λόγους όλοι το απέφευγαν.

Η Βραζιλία λοιπόν εκείνα τα χρόνια προσφέρονταν να ανοίξει τις εργασίες, λαμβάνοντας το λόγο πρώτη. Έτσι από το 1955 και μετά έχει εκχωρηθεί το προνόμιο στον εκπρόσωπο της Βραζιλίας να είναι πάντοτε αυτός που θα ανοίγει τις εργασίες με την ομιλία του.

Μετά ακολουθούν οι υπόλοιποι, με τις ΗΠΑ (ως τη χώρα που φιλοξενεί τον ΟΗΕ) να είναι η δεύτερη. Μόνο δυο χρονιές, το 1983 και το 1984 αυτό αντιστράφηκε ενώ σε άλλες δυο περιπτώσεις (το 2016 και το 2018) τη δεύτερη θέση των ΗΠΑ πήραν άλλες χώρες επειδή άργησαν να πάνε ο Ομπάμα και ο Τράμπ.

Βραζιλία – ΗΠΑ λοιπόν το δίδυμο που αρχίζει τις ομιλίες. Και έπονται όλοι οι υπόλοιποι, ανάλογα με τη θέση που έχουν στην πολιτειακή ιεραρχία της χώρας τους και με σειρά που καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Πρώτα πάντως μιλάνε οι αρχηγοί κρατών, μετά πρωθυπουργοί, μετά υπουργοί κλπ κλπ.

Π.χ. αν δεν πάει στη Γενική Συνέλευση η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός αλλά η χώρα μας εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, τότε αυτός θα πρέπει να περιμένει να μιλήσουν όλοι οι Πρόεδροι ή Βασιλείς, μετά όλοι οι πρωθυπουργοί κι αυτός θα μιλήσει πολύ αργότερα, όταν έρθει η δική του σειρά στη σειρά των υπουργών…

* και μια σημείωση, που πολλοί τη γνωρίζουν: ο χρόνος που δικαιούνται να βρίσκονται στο βήμα οι ομιλητές είναι 15 λεπτά. Το ρεκόρ όμως το κατέχει ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος στη Γενική Συνέλευση το 1960 μιλούσε συνεχώς για 269 λεπτά…