Κατηγορίες
Ελληνοτουρκικά

Σε παραλήρημα ο φερόμενος ως διάδοχος του Ερντογάν

Όσο περνάει ο καιρός τόσο επιδεικνύουν τον παραλογισμό τους οι Τούρκοι – έναν παραλογισμό που κάποιες φορές “πιάνει τόπο” σε διάφορες χώρες του εξωτερικού (πες-πες, κάτι μένει…) και ίσως να μας φέρει προβλήματα στο μέλλον.

Ο Χουλουσί Ακάρ, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Ερντογάν όταν αποχωρήσει (ήδη του έχουν δοθεί κάποιες απ’ τις εξουσίες του Ερντογάν), σε μια παραληρηματική ομιλία του έδωσε ολοκληρωμένο το στίγμα αυτού που ζητά η Άγκυρα με διάφορους τρόπους και αποσπασματικά τόσα χρόνια: αλλαγή των δυτικών της συνόρων!

Ο φερόμενος ως πιθανότερος διάδοχος του νυν Προέδρου της Τουρκίας (για τον Ερντογάν λέγεται ότι η υγεία του έχει κλονιστεί σοβαρά) αμφισβήτησε τα πάντα: υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, FIR, SAR (αυτό είναι η λεγόμενη περιοχή έρευνας και διάσωσης, που οι Τούρκοι την αμφισβητούν ενεργά από το 1988).

Και φυσικά αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε βραχονησίδες και νησιά, μίλησε για “Τούρκους” στη Θράκη και στη Ρόδο και στη Κω, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει παράνομα κτηματογράφηση των νησιών και χρήση σε αυτά πόρων της ΕΕ, ενώ έφτασε σε σημείο να μην μιλά για “Αιγαίο” αλλά ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τον όρο “Θάλασσα των Νησιών” (ώστε σταδιακά στο μέλλον να χρησιμοποιείται μόνο αυτός ο όρος και να μην υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και του αρχιπελάγους).

Όλα αυτά ας τα βλέπουν όσοι βρίσκονται εντός των Ελληνικών συνόρων και κοντόφθαλμα εξακολουθούν να μιλάνε ακόμη για “ελληνοτουρκική … προσέγγιση” και για πιθανότητα κάποτε να τα βρούμε με τους Τούρκους.

Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει (όσο οι Τούρκοι λειτουργούν έτσι) κι όποιος μέσα στην Ελλάδα επιμένει να ψάχνεται, να στήνει ή να συμμετέχει σε άνευ ουσίας “συνομιλίες” – ειδικά όταν αυτές τις συνομιλίες τις διοργανώνουν άλλοι – τότε αγγίζει τα όρια της μειοδοσίας.