Κατηγορίες
Ελλάδα

Προετοιμασία για εκλογές “δείχνει” η ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Μια ομιλία που “δείχνει” προετοιμασίες για εκλογές ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε εν όψει των εγκαινίων της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σταθερός σε αυτό που δεκάδες πρωθυπουργοί κάνουν, δηλαδή σε (θετικό) απολογισμό αλλά και σε παροχολογία, ο Μητσοτάκης – κρατώντας πάντα τον δικό του τρόπο προσέγγισης (που είναι ξεκάθαρα επικοινωνιακός) – έκανε μια μικρή αναδρομή στη διετία που πέρασε, μίλησε για φοροελαφρύνσεις ενώ προσπάθησε να κάνει κι ένα άνοιγμα προς τη νέα γενιά.

Είναι δεδομένη η δυσκολία των πολιτικών να προσεγγίσουν τη νέα γενιά, αυτούς που τώρα είναι μέχρι τα 30. Και αυτό επειδή ο τρόπος προσέγγισής τους, μέσα από τους “κατεστημένους διαύλους επικοινωνίας”, ήταν και εξακολουθεί να είναι λανθασμένος. Τον ίδιο λανθασμένο τρόπο ακολουθεί και ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι περιστοιχίζεται από πάρα πολλούς ειδικούς στην επικοινωνία. Ίσως γιατί ακόμη δεν έχει αντιληφθεί πως δεν είναι όλα επικοινωνία.

Στον εξωτερικό χώρο, πέριξ της ΔΕΘ – κοντά στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της ομιλίας Μητσοτάκη καταγράφηκαν επεισόδια. Από την αστυνομία ανακοινώθηκαν 9 συλλήψεις και 6 προσαγωγές. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν σε άλλα σημεία της πόλης από φορείς, κόμματα και συνδικαλιστές ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα (πλην αυτών που σχετίζονταν με καθυστερήσεις να δοθεί στην κυκλοφορία το κέντρο της πόλης, μεγάλο τμήμα του οποίου ούτως ή άλλως για πολλοστή φορά ήταν κλειστό!).

Στο δια ταύτα της ομιλίας του πρωθυπουργού:

– ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση των πρώτων προσλήψεων νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία. Η πρώτη πρόσληψη θα λαμβάνει ενίσχυση για ένα εξάμηνο από την Πολιτεία ύφους 1.200 ευρώ. Από αυτά το 600 θα τα παίρνουν οι εργοδότες και τα υπόλοιπα οι νεοπροσληφθέντες (θα προστίθενται στον μισθό τους).

– ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας κατά 50%, αρχής γενομένης από το 2022.

– προανήγγειλε επέκταση του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

– ανακοίνωσε μηδενισμό του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους συνδρομητές των εταιριών κινητής που είναι κάτω των 29 ετών

– έταξε 50 gigabytes σε εφήβους 15 έως 17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί

– εξήγγειλε την καθιέρωση σε μόνιμη βάση της ψηφιακής κάρτας νέων

Επίσης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε:

– Ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις που από τις αρχές του 2022 θα πληρώνουν ειδικό τέλος επικοινωνίας 10%

– σε οριστική κατάργηση από 1/1/2022 του φόρου στις γονικές παροχές και στις δωρεές αξίας έως και 800.000 ευρώ

– μείωση για τις επιχειρήσεις του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 24% στο 22%

– μείωση κατά 30% (για 3 χρόνια και για ποσό έως 1 εκατομμύριο ευρώ) του φόρου εισοδήματος για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο.

– μείωση του ΕΝΦΙΑ (χωρίς να πει περισσότερες λεπτομέρειες)

Εξήγγειλε τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων στους λογαριασμούς για ηλεκτρική ενέργεια όλων των καταναλωτών.

Όσον αφορά των πρωτογενή τομέα, είπε πως θα μειωθεί ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%. Τέλος όσον αφορά τις ενισχύσεις αδύναμων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας είπε ότι το Δεκέμβριο θα καταβληθεί διπλάσιο ποσό σε όλους τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Επίσης έκανε αναφορά και στην Υγεία, μιλώντας για νέο προσανατολισμό με βάση τις εμπειρίες της πανδημίας – θέτοντας 4 προτεραιότητες που δρομολογούνται εντός του 2022: εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ, εξάπλωση των γενοσήμων και εξορθολογισμό του clawback, εκσυγχρονισμό των μεγάλων νοσοκομείων, περισσότερα αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και συμπράξεις Δημοσίου – ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών.