Κατηγορίες
διεθνή

Οι Ταλιμπάν έχουν πλέον τεράστια (και πανάκριβη) δύναμη πυρός

Την ώρα που μια εμβληματική φωτογραφία (που έδειχνε τον τελευταίο Αμερικανό στρατιώτη να εγκαταλείπει το Αφγανιστάν) έκανε το γύρο του κόσμου, βγήκαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν επιθετικό ελικόπτερο Blackhawk να πετάει πάνω από την πόλη Κανταχάρ (με έναν άνδρα κρεμασμένο).

Πλέον, δεδομένης της κατάστασης, δεν τους λες και “μικρή” δύναμη τους Ταλιμπάν αφού έχουν έναν στόλο που αποτελείται από 43 ελικόπτερα MD-530, 33 Blackhawks, 32 Mi-17, 33 προωθητικά αεροσκάφη C-208, 23 A -19 αεροσκάφη turboprop ελαφρών επιθέσεων και 3 Hercules C-130 …

Στα χέρια τους “ξέμειναν” όλα αυτά τα πτητικά μέσα, που ανήκαν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο στην Αεροπορία του Αφγανιστάν. Πολλά από αυτά τα άφησαν οι Αμερικάνοι, κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους από τις βάσεις που διατηρούσαν την πολύπαθη αυτή χώρα της κεντρικής Ασίας.

Οι Αμερικάνοι τις τελευταίες ημέρες προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι αχρήστευσαν πολλά από τα ιπτάμενα μέσα του Αφγανιστάν ή δικά τους (που τα παράτησαν). Όπως είπαν, αφαίρεσαν εξαρτήματα που κάνουν αδύνατη τη χρήση τους.

Όμως άλλα δείχνουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έρχονται από το Αφγανιστάν κι άλλα λένε πληροφορίες ότι οι Ταλιμπάν αναζητούν και όταν βρίσκουν εξαναγκάζουν πιλότους της Αεροπορίας του Αφγανιστάν να χειριστούν τα πτητικά αυτά μέσα.

Μια τεράστια (και πανάκριβη) δύναμη πυρός που εγκαταλείφθηκε στα χέρια επικίνδυνων; Τεχνολογικά “θαύματα” που άνετα θα μπορούσαν να τα πουλήσουν σε άλλους, το ίδιο ή χειρότερα επικίνδυνους (μπας και χρηματοδοτήσουν άλλα πράγματα);;;

Ακριβώς αυτά!