Κατηγορίες
διεθνή

Κορωνοϊός και brexit “στέγνωσαν” τη Βρετανία

Χωρίς καύσιμα κινδυνεύει να μείνει η Μεγάλη Βρετανία, αφού ο κορωνοϊός και το brexit κατάφεραν να… στεγνώσουν την αγορά καυσίμων.

Πως έγινε αυτό;

Και οι δυο καταστάσεις χτύπησαν τη Γηραιά Αλβιώνα μαζί. Το brexit (που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου 2020) άφησε χιλιάδες εργαζόμενους από τις χώρες της ΕΕ εκτός Βρετανίας. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν λόγω υψηλού κόστους να μπουν στη διαδικασία να βγάλουν χαρτιά και άδειες εργασίας ως “ξένοι” πλέον, οπότε η χώρα ξέμεινε από χιλιάδες οδηγούς.

Απ’ την άλλη μεριά το χτύπημα του κορωνοϊού ήταν διπλό: πάρα πολλοί Βρετανοί νόσησαν (άρα έπρεπε να μείνουν στα σπίτια τους για μέρες) ενώ άλλοι δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες με τις άδειες οδήγησης.

Κάπως έτσι η Μεγάλη Βρετανία ξέμεινε από οδηγούς. Πριν από λίγο καιρό (κάπου προς τα τέλη του 2020 – αρχές του 2021) υπήρχε πρόβλημα και με τον εφοδιασμό των σούπερ μάρκετ, πρόβλημα που λύθηκε αλλά όπως-όπως.

Πλέον υπάρχει πρόβλημα, και μάλιστα έντονο, με τον εφοδιασμό των βενζινάδικων και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που έχουν και βενζινάδικα δίπλα από τα σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα, απόρροια της ζήτησης που προκάλεσε ο φόβος των καταναλωτών ότι θα ξεμείνουν από καύσιμα.

Εταιρίες και κυβέρνηση πάντως δηλώνουν – διαβεβαιώνουν ότι καύσιμα υπάρχουν και ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από υπερβολές των ΜΜΕ.

Παρ’ όλες τις δηλώσεις όμως εξετάζονται διάφορες λύσεις, μεταξύ αυτών να βοηθήσει ο στρατός στη διανομή με δικούς του οδηγούς, να δοθούν σε ξένους οδηγούς προσωρινές άδειες παραμονής (διάρκειας 3 μηνών) αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να δίνονται πιο γρήγορα οι άδειες οδήγησης.