Κατηγορίες
Ισπανία Οικονομία

Κατώτατος μισθός στα 1.125 ευρώ μικτά

…στην Ισπανία.

Την ώρα που η ακρίβεια στην ενέργεια αλλά και οι πληθωριστικές τάσεις χτυπάνε την πόρτα και στην Ισπανία, η εκεί κυβέρνηση σε συνεργασία με τα συνδικάτα κατέληξαν σε συμφωνία έτσι ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει σταδιακά (αλλά σύντομα) στα 1.125 ευρώ μικτά για 12 μήνες.

Αυτά στην Ισπανία, ξαναλέμε. Στην οποία ήδη το 2019 αλλά και το 2020 έχουν γίνει αυξήσεις, ώστε να εξισορροπηθούν οι μισθοί με αυτούς των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, να επιβραδυνθεί το brain drain αλλά και να ελαχιστοποιηθούν οι διαφορές με άλλες (σοβαρές) χώρες της ΕΕ.

Η ιστορία των αυξήσεων αυτών (στην Ισπανία, ξαναλέμε) είναι η ακόλουθη: το 2019 είχε δοθεί αύξηση τον ελάχιστο μισθό και οι Ισπανοί έπιασαν τα 1.050 ευρώ μικτά. Την επόμενη χρονιά είχε γίνει μια ακόμη αύξηση, της τάξης του 5%. Ενώ η αύξηση του 2021 (δηλαδή η συμφωνηθείσα τώρα) θα έχει αναδρομική ισχύ από Σεπτέμβριο.

Στην αρχή τα συνδικάτα δεν συμφωνούσαν με την αύξηση και ήθελαν περισσότερα, όμως στις συνομιλίες μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικάτων συμφωνήθηκε να δοθούν και επιπλέον αυξήσεις μέσα στο 2022 και το 2023 που θα αναπροσαρμόζονται – έτσι σταδιακά θα πιάσουν τα 1.125 ευρώ (σε σημερινές τιμές).

Φυσικά οι εργοδότες και οι βιομήχανοι δε συμφωνούν και λένε ότι αυτή η αύξηση θα υπονομεύσει και εν τέλει θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Ισπανίας (και εδώ γελάει όλο το Σύμπαν επειδή κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει στοιχειοθετήσει επαρκώς πως διάολο επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξη όταν αυξάνεται η αγοραστική δύναμη του κόσμου – γιατί μαζί του δεν τα πήρε κανένας!).

Δείτε τώρα στο site του δικού μας υπουργείου ποιος είναι ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες στην Ελλάδα (και με βάση αυτά που ακούμε από αυτούς που κυβέρνησαν και αυτούς που κυβερνούν υπολογίστε πρόχειρα πότε παίζει να πιάσουμε τα 1.125 ευρώ εμείς εδώ)…

… για να μην ψάχνετε και χάνετε χρόνο: από τα 650 ευρώ που είναι τώρα για το 12μηνο ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 663 ευρώ από την 1/1/2022. Και η δικαιολογία για τέτοιους μισθούς είναι μια: “για να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα επιχειρήσεων”. Επόμενη αναπροσαρμογή θα συζητηθεί το 2022.

Όσο για τα κάθε είδους βοηθήματα που δίνονται κατά καιρούς και με διάφορες δικαιολογίες, δεν γνωρίζουμε και πολλούς που θα ήθελαν να παίρνουν “βοηθήματα” (άρα να είναι έρμαια της “γενναιοδωρίας” ή της “ευαισθησίας” των εκάστοτε κυβερνώντων) αντί να παίρνουν έναν αξιοπρεπή μισθό για να βγάζουν τον μήνα το ίδιο αξιοπρεπώς.