Κατηγορίες
κορωνοϊός

Ιταλία – κορωνοϊός: πρόταση να χρεώνονται τα νοσήλεια τους στις εντατικές οι ανεμβολίαστοι

Θύελλα αντιδράσεων – θετικών και αρνητικών – έχει προκαλέσει πρόταση του Alessio D’Amato (περιφερειακού συμβούλου, υπεύθυνου για τον Τομέα Υγείας στην Περιφέρεια Lazio της Ιταλίας) να καταβάλλονται τα έξοδα νοσηλείας από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο D’Amato ανέφερε ότι “Οι μη εμβολιασμένοι που μολύνονται από την Covid και καταλήγουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων του Lazio θα πρέπει να καταβάλλουν τα έξοδα νοσηλείας. Αυτά τα άτομα που αρνούνται τον εμβολιασμό, θέτοντας σε κίνδυνο την ελευθερία άλλων, πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των επιλογών και των ενεργειών τους”.

Κάποιοι έστειλαν πίσω στον σύμβουλο της πρόταση ως αντισυνταγματική, άλλοι ήταν θετικοί ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν τον λογαριασμό.

Μεταξύ των τελευταίων και ο (αντίθετος στην πρόταση του D’ Amato) πρόεδρος των αναισθησιολόγων, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση μη εφαρμόσιμη.

Όπως όμως είπε, το 94% όσων είναι σε μονάδες εντατικής φροντίδας είναι ανεμβολίαστοι και έκανε έναν υπολογισμό:

μια ημέρα στην εντατική (στην Ιταλία) κοστίζει από 1500 μέχρι και 4500 ευρώ για κάθε διασωληνωμένο άτομο ενώ θεώρησε ότι το μέσο κόστος είναι περίπου 2200 ευρώ. Τον Αύγουστο ο μέσος αριθμός ασθενών που νοσηλεύονταν καθημερινά διασωληνωμένοι ήταν 320 άτομα, οπότε το συνολικό κόστος ανήλθε περίπου στα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα τα 20,5 εκατομμύρια δαπανήθηκαν για τη νοσηλεία μη εμβολιασμένων ατόμων (το 94% του συνολικού κόστους).

“Αν ήταν εμβολιασμένοι θα είχαμε αποφύγει τόσα πεταμένα χρήματα” είπε ο πρόεδρος των αναισθησιολόγων (που υπενθυμίζεται ότι δήλωσε αντίθετος με την πρόταση για χρέωση). Και κατέληξε λέγοντας ότι το όλο θέμα δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων που καλούνται να αντιμετωπίσουν και άλλα περιστατικά σε εντατικές που είναι γεμάτες με ασθενείς με Covid-19.

(η συγκεκριμένη πρόταση θυμίζει μια παρόμοια που είχε γίνει σε πολλές χώρες τη δεκαετία του 1990, να πληρώνουν επιπλέον στα ασφαλιστικά τους ταμεία οι καπνιστές, ώστε να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους η πιθανότητα νοσηλείας τους σε πνευμονολογικές κλινικές εξαιτίας του καπνίσματος – ήταν μια πρόταση που είχε απορριφθεί. Σε κάποιες χώρες όμως την υιοθέτησαν από τότε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης).