Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Ερώτηση στη Βουλή για παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων στην Ημαθία

Ερώτηση στη Βουλή – που απευθύνεται προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών – σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει για παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων έκανε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του κόμματος “Ελληνική Λύση”, Απόστολος Αβδελάς.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Ημαθίας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας καταγγέλλει την παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων και την εξαγωγή των σχετικών ποσοτήτων σε χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ότι, ποσότητες ακτινιδίων συγκομίστηκαν και στην συνέχεια οδηγήθηκαν προς εξαγωγή για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τα σχετικά φορτία να περνούν προς φόρτωση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στην περίπτωση αυτή και με τυχόντες πλημμελείς ελέγχους, ενίοτε, παράτυπες ως άνω ενέργειες τελεσφορούν προς όφελος επιτηδείων. Εξ’ αυτών των πρακτικών, όμως, θίγονται έννομα συμφέροντα αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς, οι τελευταίοι παρακάμπτονται και ζημιώνονται ομαδοποιήσεις πολλών αγροτοπαραγωγών, παρά τις εξ’ αντιθέτου συμφωνημένες πρακτικές των Συνεταιρισμών με τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Θεωρείται νόμιμο για τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές, εν αγνοία και εις βάρος των έννομων συμφερόντων των Συνεταιρισμών, να εξάγονται συγκομισθείσες παραγωγές ακτινιδίων με πλαστά ή παραπλανητικά και νομιμοφανή πιστοποιητικά προέλευσης, παρά τις εξ’ αντιθέτου συμβατικές υποχρεώσεις των εξαγωγέων παραγωγών; Αν όχι, προτίθεσθε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να ληφθούν σχετικά αποτρεπτικά μέτρα, ώστε τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να προβαίνουν σε ελέγχους που αφορούν, τόσο στη νόμιμη προέλευση των παρουσιαζόμενων στις αποθήκες συγκομισθέντων αγροτικών προϊόντων, όσο και στη σύννομη εξαγωγή αυτών;