Κατηγορίες
Γαλλία διεθνή

Εκλογές που ενδιαφέρουν…

Το μεταναστευτικό θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα στη Γαλλία και ίσως αυτό που θα κρίνει ποιος ή ποια θα είναι ο/η επόμενος/η πρόεδρος της Γαλλίας.

Όμως δεν θα είναι μόνο αυτό που θα κρίνει την εκλογή. Η προεκλογική κούρσα που μόλις ξεκίνησε θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Μας ενδιαφέρει εμάς η προεδροεκλογή στη Γαλλία;; Σαφώς και ναι – όπως θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν όλες οι εκλογές στην ΕΕ.

Ειδικά δε οι γαλλικές εκλογές θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν ακόμη περισσότερο, δεδομένου του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια τα συμφέροντα Ελλάδας και Γαλλίας ήταν περίπου τα ίδια και η Γαλλία βρέθηκε (λόγω συμφερόντων, το ξαναλέμε) στο πλευρό της Ελλάδας σε πολλές περιπτώσεις.

Απ’ τη μια η ΛεΠέν. Ακροδεξιά όσο δεν παίρνει, κόρη του Λεπέν απ’ τον οποίο εκτός από την αρρωστημένη ιδεολογία κληρονόμησε και ένα καταχρεωμένο κόμμα. Το κόμμα το άφησε αμανάτι σε έναν άλλο, αυτό που δεν άφησε όμως είναι η επιδίωξη να γίνει πρόεδρος της χώρας της. Όλοι την τοποθετούν στο 20-22% αν γίνονταν εκλογές σήμερα.

Απ’ την άλλη η Αν Ινταλγκό. Των διαλυμένων σοσιαλιστών. Δήμαρχος Παρισίων εδώ και χρόνια. Ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει στις εκλογές αλλά δεν φαίνεται να έχει καμιά τύχη, αν δεν τη στηρίξει όλη η αριστερά και η κεντροαριστερά της Γαλλίας. Όλοι αυτοί είναι χίλια κομμάτια και σκοτωμένοι ο ένας με το άλλον. Οι δημοσκοπήσεις την έχουν στο 8% περίπου.

Κάπου στο μέσον ο εν ενεργεία πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. Κι αν το εργάκι με τον νέο που αγάπησε την καθηγήτρια του και την πήρε στο τέλος έπαιξε πολύ πιο παλιά (ή κι αν η υποψηφιότητα Μακρόν ήταν “σωτηρία” για όσους δεν ήθελαν να ψηφίσουν την ΛεΠέν) τώρα δεν πείθει κανέναν με γλυκανάλατα πράγματα. Τόσα χρόνια στην προεδρία έφεραν πολλή φθορά, ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος πολλές φορές με δυνάμεις που τον στήριξαν στο 2ο γύρο των εκλογών του 2017. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό ίδιο με της ΛεΠέν, κάπου μεταξύ 20-22%.

Και στο ενδιάμεσο μια σειρά από άλλους υποψηφίους ή κόμματα που ψάχνουν για υποψηφίους. Ένας δημοσιογράφος που ακούει στο όνομα Ερίκ Ζεμούρ (της ιδίας συνομοταξίας με τη Λεπέν, κατά των μεταναστών κλπ κλπ) που τσιμπάει ένα 8% τώρα, κάποιος Μοντεμπούρ (που ανακοίνωσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα), το κόμμα των Πρασίνων που θέλει να εξαργυρώσει την επιτυχία του στις τοπικές εκλογές και ψάχνει υποψήφιο και η ριζοσπαστική Αριστερά που είναι σε φάση να επιλέξει μεταξύ δυο που δήλωσαν πρόθεση.

Ένας μικρός μύλος δηλαδή, που δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει αν δε φτάσουμε κανά τρίμηνο πριν από τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Απρίλιο του 2022 (10 και 24 Απριλίου), λίγο πριν από τις εκλογές για το Κοινοβούλιο.