Κατηγορίες
Γαλλία διεθνή Ελλάδα

Αλλάζει επίπεδο η στρατηγική – εταιρική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας

Σε νέα εποχή περνούν οι σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας, μετά από την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας και αμοιβαίας συνδρομής αλλά και την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των 2 χωρών για την αγορά 3 φρεγατών Belharra (με option για την αγορά μιας ακόμη) και 3 κορβετών Gowind (με option για την αγορά μιας ακόμη) από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτά που συνέβησαν στο Παρίσι στις 28 Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με την αγορά των 24 αεροσκαφών Rafale, ανατρέπουν το σκηνικό που πάει να στήσει εδώ και χρόνια η Τουρκία, δίνουν το προβάδισμα στην Ελλάδα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και τέλος θέτουν βάσεις για πολλά άλλα τόσο στις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και στο πεδίο της Ε.Ε.

Τα πρώτα πλοία θα παραδοθούν το 2025 (2 φρεγάτες και μια κορβέτα) ενώ η παραδόσεις θα ολοκληρωθούν 2 χρόνια αργότερα. Κι αν τα διαδικαστικά προχωρήσουν γρήγορα, τότε η πρώτη κορβέτα θα έρθει μέσα στο 2024.

Το γράφαμε πριν από μέρες ΕΔΩ: “Η συμφωνία των Αυστραλών με τους άλλους για τα υποβρύχια, ανοίγει νέους δρόμους για την Ελλάδα στη σχέση της με τη Γαλλία.

Η αγορά των πλοίων είναι ένα τεράστιο βήμα ανανέωσης του ελληνικού στόλου (αφού ο μέσος όρος ηλικίας των σκαφών έπρεπε να μειωθεί δραστικά, αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι έναντι οποιουδήποτε έχει βάλει στο μάτι κάποιο από τα ελληνικά νησιά ή από αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει την δική μας ΑΟΖ).

Η συμφωνία αμυντικής συνδρομής – σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ανεπίσημα γνωστά – είναι το άλλο κομμάτι κι έχει μια ιδιαιτερότητα: προβλέπει συνδρομή ακόμη κι αν κάποια από τις 2 χώρες δεχθεί επίθεση ακόμη και από χώρα που είναι σύμμαχος των δυο συμβαλλομένων μερών.

Κάποιοι θα πουν ότι τα λεφτά είναι πολλά – είναι αρκετά τα δισεκατομμύρια που θα κοστίσουν αυτά που αγοράζουμε και που θα αγοράσουμε (τα αεροπλάνα και τα καράβια που παίρνουμε θέλουν και τα αντίστοιχα γαλλικά όπλα για να λειτουργήσουν πλήρως). Όμως δυστυχώς δεν περιβαλλόμαστε από τη Νέα Ζηλανδία ή την Ελβετία ή τον Καναδά!

* Ας κρατήσουμε και δυο σημαντικά πράγματα από την όλη ιστορία: Α) ίσως αυτό να είναι το πρώτο βήμα της πυρηνικής Γαλλίας (πλέον της μεγαλύτερης δύναμης μέσα στην ΕΕ) για τη δημιουργία Ευρωστρατού και για να συνταχθούν όλοι από πίσω της. Β) η συμφωνία αμυντικής συνδρομής σχετίζεται με επίθεση τρίτων στην επικράτεια αμφότερων των μερών και είναι αμφίδρομη.