Κατηγορίες
βουλευτές

Τσαβδαρίδης σε Τόλκα: “Κύριε Τόλκα, ζοφερούς χειμώνες έζησαν οι αγρότες μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ”

Δήλωση σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών έκανε ο βουλευτής Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ) Άγγελος Τόλκας. Στη δήλωση εκείνη απαντά με δική του δήλωση-ανακοίνωση ο βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ) Λάζαρος Τσαβδαρίδης, αναφέροντας τα ακόλουθα:

“Διαμαρτύρεται ο κ. Τόλκας για τις προκαταβολές των αποζημιώσεων λόγω του ανοιξιάτικου παγετού που έδωσε η Κυβέρνηση της ΝΔ στους πληγέντες αγρότες μας, ισχυριζόμενος ότι τάχα η κυβερνητική πολιτική οδηγεί την Ημαθία «σε έναν ζοφερό χειμώνα και στην οικονομική κατάρρευση».

Δυστυχώς βέβαια για τον ίδιο, τα ψευδοεπιχειρήματά του δεν πείθουν κανέναν αγρότη στην Ημαθία.

Υπενθυμίζω λοιπόν στον κύριο Τόλκα ότι από τότε που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιούλιο του 2019, φρόντισε αμέσως να εξασφαλίσει πόρους για ταμεία του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε οι αποζημιώσεις των αγροτών να μην εξοφλούνται μέσα σε 1,5 χρόνο, όπως γινόταν παλαιότερα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί προφανώς ο κ. Τόλκας θέλει να ξεχάσει πώς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες αποζημιώνονταν την επόμενη χρονιά των ζημιών με ένα ποσοστό 60% της δικαιούμενης αποζημίωσης, στη συνέχεια τους αποδιδόταν ένα επιπρόσθετο 20% και μόνο στο τέλος των Χριστουγέννων της επόμενης χρονιάς, εξοφλείτο το υπολειπόμενο 20%.

Δηλαδή κ. Τόλκα για τις ζημίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 οι πληγέντες παραγωγοί εξοφλήθηκαν τα Χριστούγεννα του 2018.

Σήμερα αντιθέτως επί διακυβέρνησης ΝΔ, ο ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν εξοφλεί τον παραγωγό στο μακρύ διάστημα του 1,5 χρόνου, όπως συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά τουναντίον για πρώτη φορά από το 2003, τροποποιώντας με νόμο τον κανονισμό του ΕΛΓΑ παρέχει και προκαταβολές αποζημιώσεων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί μάλιστα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις και με την συνολική εξόφληση να υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Αφήστε λοιπόν κ. Τόλκα τα κροκοδείλια δάκρυα και μην εκτίθεστε στους αγρότες μας ήδη από την αρχή της θητείας σας καθώς θα καταστείτε από νωρίς αναξιόπιστος.

Σας υπενθυμίζω εξάλλου ότι οι αποζημιώσεις δόθηκαν έπειτα από συγκεκριμένη εισήγηση των γεωπόνων και των υπηρεσιακών παραγόντων του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας. Σύμφωνα δε με την εν λόγω εισήγηση, ανάλογα με τον μέσο όρο των εκτιμώμενων ζημιών χωρίστηκαν και οι περιοχές σε 3 ζώνες και με αυτή τη βάση δόθηκαν οι προκαταβολές.

Σας υπενθυμίζω επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα ξεκινήσει η καταβολή του υπολοίπου ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης καθώς και ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ σε όσους δεν εισέπραξαν προκαταβολή.

Κύριε Τόλκα, βγείτε από τη γυάλα σας και κάντε μία βόλτα στην Ημαθία.

Σε συνθήκες πρωτοφανούς καταστροφής η Κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε τους αγρότες μας με προκαταβολές που ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε και θα εξοφλήσει με δίκαιες αποζημιώσεις τον κόσμο σε διάστημα ολίγων μηνών, κάτι που επίσης ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε.

«Ζοφερούς χειμώνες» οι αγρότες έζησαν αλλά αυτοί ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ευτυχώς για τον τόπο υπάρχει η Κυβέρνηση της ΝΔ.”