Κατηγορίες
παιδεία

Σχολεία και κορωνοϊός: τι θα ισχύσει για τη νέα χρονιά

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τον τρόπο και τις συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο τα σχολεία της χώρας.

Αν θελήσουμε να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μόνο που είναι σίγουρο είναι η ημερομηνία: τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Όλα τα υπόλοιπα ίσως θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι “παίζουν”, αφού όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Γιατί αν π.χ. φτάσουμε σε καταστάσεις που αρκετοί επιστήμονες περιγράφουν (δηλαδή 5-6.000 κρούσματα τη μέρα και κίνδυνος να φρακάρουν οι εντατικές), τότε “παίζουν” τα πάντα, όλα είναι ανοικτά.

Ο σχεδιασμός λοιπόν τη στιγμή αυτή (αν όλα μείνουν ως έχουν) είναι τα μαθήματα να ξεκινήσουν στις 13 Σεπτεμβρίου. Για να μπουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στις τάξεις θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δυο self-tests την εβδομάδα. Περίπου δηλαδή ό,τι δηλαδή ίσχυε τον Ιούνιο (τότε δεν υπήρχε πρόβλεψη για εμβολιασμό σε μικρή ηλικία). Απ’ την άλλη, για τους ενήλικες θα είναι υποχρεωτικό το εργαστηριακό τέστ.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, αυτοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης από κορωνοϊό τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Φυσικά όσο θα πλησιάζουμε στη 13η Σεπτεμβρίου τα στοιχεία θα ανανεώνονται, οι αποφάσεις θα προσαρμόζονται και τα σχετικά πρωτόκολλα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες.