Κατηγορίες
πολιτισμός - παράδοση - ψυχαγωγία

“Σινεμά στο χωριό” από τη Λέσχη “Κινηματόδρασις” σε Μελίκη και Πλατύ

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις” με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζει το πρόγραμμα “Σινεμά στο Χωριό”, μια πρωτοβουλία που ευελπιστούμε να εξελιχθεί σε ένα ακόμα θεσμό για την περιοχή μας.

Η δράση έχει ως στόχο την προβολή ποιοτικών ταινιών για παιδιά και ενήλικες σε όλο το χωροταξικό φάσμα του Δήμου μας σε συνεργασία με τοπικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Ταυτόχρονα, επιθυμία της Λέσχης είναι η αναβίωση του ξεχασμένου θερινού περιφερόμενου κινηματογράφου στα χωριά της περιοχής, μιας πρακτικής που αποτέλεσε αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων αρκετές δεκαετίες πριν.

Το 1ο “Σινεμά στο Χωριό” αφορά δύο προβολές εξαιρετικών παιδικών ταινιών από την εγκεκριμένη από το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου πέρα από τα συνηθισμένα πρότυπα των blockbusters και του Hollywood ενώ ευελπιστούμε πως του χρόνου υπό καλύτερες συνθήκες το πρόγραμμα μας θα μεγαλώσει και θα εμπλουτιστεί με ταινίες για όλες τις ηλικίες, θεματικές, ντοκιμαντέρ και πολλές εκπλήξεις.

Το 1ο “Σινεμά στο Χωριό” τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ η υλοποίησή του στηρίζεται στην δωρεά του οπτικοακουστικού εξοπλισμού από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο και ευχαριστεί η Λέσχη.

Πρόγραμμα :

Μελίκη, Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, ώρα έναρξης προβολής 20:30, Είσοδος Ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη Κέντρο Έρευνας Μάσκας

Χώρος προβολής : Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη

Ηλικίες : 9+

Ταινία : Supa Modo / Σούπα Μόντο

Μια ταινία του Likarion Wainaina. Μυθοπλασία, έγχρωμο, 74’, Κένυα-Γερμανία

Η ταινία έχει αποσπάσει 25 διεθνή βραβεία.

Σύνοψη

Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα. Η μεγαλύτερή της επιθυμία είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτήν. Στη φαντασία της ξεχνάει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της. Όταν η αδερφή της αγανακτεί βλέποντας το εύθυμο κορίτσι να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του απομένει ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ενθαρρύνει την Τζο να πιστέψει στις μαγικές της δυνάμεις και πείθει όλους τους συγχωριανούς να την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Πλατύ, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, ώρα έναρξης προβολής 20:30, Είσοδος Ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός»

Χώρος προβολής : Σπίτι Εποικισμού Πλατύ

Υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Α

Ηλικίες : Όλες οι ηλικίες

Ταινία : Το Αγόρι και ο Κόσμος

Μια ταινία του Alê Abreu. Animation χωρίς λόγια, έγχρωμο, 81’, Βραζιλία

Μια συναρπαστική ταινία με κινούμενα σχέδια χωρίς λόγια για τις ηλικίες από 7 έως 97 ετών! Η ταινία έχει αποσπάσει περισσότερα από 45 διεθνή βραβεία.

Σύνοψη

Η ιστορία ενός Αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής «L’ Express».

Στην διάρκεια των προβολών θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία (μάσκες, αποστάσεις) ενώ συνίσταται στους θεατές να προσέλθουν νωρίτερα για την αποφυγή συνωστισμού.