Κατηγορίες
διεθνή

Πίσω στο καθεστώς των μουλάδων (και στον Μεσαίωνα) το Αφγανιστάν

Σχεδόν έναν μήνα πριν συμπληρωθούν τα 20 χρόνια από την επίθεση στους “Δίδυμους Πύργους” της Νέας Υόρκης (που υποτίθεται ότι αποτέλεσε το έναυσμα για τεράστιες στρατιωτικές επιχειρήσεις) και μόλις λίγες ημέρες πριν από την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο εφιάλτης των Ταλιμπάν ανασταίνεται πάλι και αναλαμβάνει (και επίσημα) πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όπως ανακοινώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, η Κανταχάρ, έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Πλέον η “κυβέρνηση” της χώρας ελέγχει ελάχιστες περιοχές (την πρωτεύουσα Καμπούλ και τη γύρω περιοχή καθώς και κάτι περιοχές που δεν έχουν στρατηγική σημασία για κανέναν).

Οι Ταλιμπάν έχουν ανακαταλάβει την εξουσία και εδώ και καιρό χωρίς κανένας να μπορεί ή να θέλει να τους σταματήσει.

Βασικά, δεν πρόκειται για κάποια ενιαία ομάδα ισλαμιστών αλλά για ένα συνονθύλευμα τοπικών πολέμαρχων και τζιχαντιστών, με το οποίο δύσκολα βγάζει κανείς άκρη και μπορεί να συνομιλήσει. Οπότε πρακτικά είναι θέμα χρόνου να έχουμε στον πλανήτη (για μια ακόμη φορά) τρομοκράτες να διαχειρίζονται ένα κράτος και να έχουμε μια ακόμη οντότητα η οποία θα ζει στον θρησκευτικό και κοινωνικό μεσαίωνα που θα επιβάλλουν οι μουλάδες…