Κατηγορίες
Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Οι ορισμοί των αντιδημάρχων, η πορεία προς το ’23 και τα θερινά τηλεφωνήματα

Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναμένονται οι αλλαγές στο διοικητικό σχήμα του Δήμου Αλεξάνδρειας, αφού στις 4 Σεπτεμβρίου 2021 λήγει η περίοδος για την οποία είχαν οριστεί από τον δήμαρχο Π. Γκυρίνη οι νυν αντιδήμαρχοι.

Το νέο σχήμα θα είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης που τη στιγμή αυτή επικρατεί στα πολιτικά πράγματα της περιοχής και θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για το περιβάλλον που θα δούμε στις δημοτικές εκλογές (που θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου του 2023).

Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν άμεσα τη σύνθεση και τη λειτουργία του νέου διοικητικού σχήματος στο Δήμο Αλεξάνδρειας. Μεταξύ αυτών:

η “απόδοση” του κάθε νυν αντιδημάρχου

η είσοδος νέων προσώπων, που θα φέρει “καραμπόλες”, αλλαγές και γκρίνιες τουλάχιστον σε 2 δημοτικές παρατάξεις

ο χρόνος ζωής που θα έχει μπροστά του το νέο σχήμα, αφού ο χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2023 είναι πλέον λίγος

το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει τον Οκτώβριο του 2023 (ενδεικτικά: 43%+1, μικρότερος αριθμός δημοτικών συμβούλων σε σχέση με τώρα, πλαφόν 3% για είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο)

– οι ενδοπαραταξιακές και οι διαπαραταξιακές συμμαχίες και οι ισορροπίες (που έχουν αλλάξει και ΔΕΝ είναι αυτές που ίσχυαν το 2019 – αυτό κρατήστε το για αρχή, μέχρι να επανέλθουμε).

Το αν θα δούμε αλλαγές είναι κάτι που μόνο ο ίδιος ο Γκυρίνης το γνωρίζει και ουδείς άλλος, όλοι οι υπόλοιποι εικασίες κάνουμε. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που από το Σεπτέμβριο του 2014 και μετά είδαμε μικροεκπλήξεις από τον Γκυρίνη κάθε φορά που βρίσκονταν ενώπιον τέτοιων επιλογών. Οπότε το να μπούμε σε μια διαδικασία παράθεσης ονομάτων (και αρμοδιοτήτων) είναι άχρηστος κόπος.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στο διοικητικό σχήμα του Δήμου Αλεξάνδρειας δύναται να ορισθούν πέντε έμμισθοι και δύο άμισθοι αντιδήμαρχοι ενώ τη δική της σημειολογία θα έχει και η επιλογή του αναπληρωτή του δημάρχου.

Και κάτι ακόμη: ο ορισμός αντιδημάρχων από άλλη παράταξη δεν είναι κάτι που απόκειται μόνο στη θέληση των δημάρχων. Του ορισμού προηγείται έγκριση – από την άλλη παράταξη – των προσώπων που θα χρησιμοποιηθούν (και υπάρχουν θεματάκια, κρατήστε και αυτό).

—–

μια που η κουβέντα έφτασε στις δημοτικές του ’23 να πούμε και κάτι ακόμη (που δείχνει κινητικότητα ή άλλα πράγματα): δεν είναι λίγα τα πρόσωπα που ασχολούνται ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και που μέσα στο καλοκαίρι δέχθηκαν τηλεφωνήματα από φερόμενο ως υποψήφιο δήμαρχο για κάθοδο στις εκλογές μαζί του. Απ’ όσα μαθαίνω, κοινό σημείο πολλών εξ’ αυτών που δέχθηκαν τα τηλεφωνήματα το γεγονός ότι πρόσφατα ή στο απώτερο παρελθόν είχαν διαφωνίες με τον Π. Γκυρίνη.

Όσο για την κατάληξη αυτών των τηλεφωνικών συνομιλιών;; Ας κρατήσουμε και κάτι για τα podcasts της Περισκόπησης, που επανέρχονται από Σεπτέμβριο...