Κατηγορίες
διεθνή

Ξανά στον ζόφο το Αφγανιστάν

Κι όμως, το 2021 ο κόσμος βλέπει τις ίδιες σκηνές που έβλεπε 46 χρόνια πριν:

  • την ταράτσα μιας πρεσβείας,
  • ένα ελικόπτερο να απομακρύνεται από αυτή,
  • έναν “πρόεδρο”-ανδρείκελο να την κοπανάει από την πίσω πόρτα
  • ένα απολυταρχικό καθεστώς να παίρνει τη θέση ενός ακόμη διεφθαρμένου καθεστώτος.

Όπως γράφαμε ΕΔΩ, η πτώση της Καμπούλ στα χέρια των τζιχαντιστών Ταλιμπάν ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου. Το γύρισμα τον Μεσαίωνα ήταν ζήτημα ημερών. Η επιστροφή του συνονθυλεύματος τοπικών πολέμαρχων και τζιχαντιστών στην εξουσία και η φυγή στο εξωτερικό των μαριονετών ήταν μια πορεία προδιαγεγραμμένη.

Η κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν δεν είναι τίποτε περισσότερο από την απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας του “πολιτισμένου κόσμου” να αμυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες απέναντι στον σκοταδισμό, στη μισαλλοδοξία, στον Μεσαίωνα (που θα ακολουθήσουν στο νεο-εγκαθιδρυθέν Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν – αυτό το όνομα κρατήστε το όπως επίσης κρατήστε το ότι η μετάβαση θα γίνει απευθείας, χωρίς “μεταβατικές κυβερνήσεις” και άλλα τέτοια…).

Είκοσι χρόνια μετά την επέμβαση της Δύσης στο Αφγανιστάν (κι άλλα 22 από την επέμβαση των Σοβιετικών, το 1979) η πολύπαθη αυτή χώρα οδηγείται για πολλοστή φορά στον ζόφο.

Αυτό που είναι όμως αναπάντητο ερωτηματικό είναι άλλο: είναι όλοι δυσαρεστημένοι με την επιστροφή των Ταλιμπάν ή όχι; Μήπως κάποιοι το επεδίωξαν κιόλας; Και το σπουδαιότερο, ο απλός κόσμος 42 χρόνια τώρα είχε τη δυνατότητα να δει τη διαφορά για να μπορεί να κρίνει και να αγωνιστεί για κάτι ή απλά αποδέχεται (επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς) τις αλλαγές απ’ τον έναν δυνάστη στον επόμενο;


* και μια μικρή υποσημείωση: αυτή τη φορά οι Ταλιμπάν δε βρήκαν αντίσταση σχεδόν πουθενά. Ενώ έδωσαν και χρόνο για εκκενώσεις. Αυτή τη φορά δεν θα… “εκτεθούν” τόσο, ώστε να πιέζει η κοινή γνώμη της Δύσης. Το έμαθαν το παιχνίδι τώρα και είναι συνομιλητές ακόμη και των Αμερικάνων. Ειδικά τον πρώτο καιρό δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνικά όπως εκείνα με τις ανατινάξεις των αγαλμάτων του Βούδα. Ότι εικόνα βγει από τη χώρα θα είναι φιλτραρισμένη (ή τραβηγμένη από αντι-Ταλιμπάν, αν επιζήσει κανείς…)

** οι δικοί μας είναι σίγουρο πως θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων εισροών στη χώρα μας.