Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Μήπως είναι η ώρα να κλείσουμε θέματα;;

Η προέλαση και είσοδος των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον κόσμο, ειδικά στη Δύση που υπέστη μια ήττα μετά από 20 χρόνια πολέμων που κόστισαν δισεκατομμύρια.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο των Ταλιμπάν με τα (αμερικανικά) όπλα του αφγανικού στρατού έκαναν όσους βλέπουν πίσω από τις εικόνες και τις λέξεις να ανησυχήσουν έντονα για την επόμενη ημέρα.

Δεν ανησύχησαν για την επόμενη ημέρα του Αφγανιστάν (αυτό το θεωρούν ήδη χαμένο για τα επόμενα χρόνια, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στις σχέσεις Δύσης – Ταλιμπάν). Ανησύχησαν για την επόμενη ημέρα σε πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής, του Περσικού κόλπου και της βόρειας Αφρικής. Ανησύχησαν για την πιθανότητα εξαγωγής σύγχρονου οπλισμού που έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν σε παρόμοια κινήματα (που υπάρχουν εδώ και χρόνια ή θα δημιουργηθούν εκ του μηδενός τώρα).

Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που “χαιρετίζουν” την ανάληψη της εξουσίας από τους ακραίους ισλαμιστές στο Αφγανιστάν: ισλαμιστικά κινήματα, φύλαρχοι,πολέμαρχοι από τη Συρία, το Λίβανο, την Αλγερία και μέχρι την Αίγυπτο (όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι στις φυλακές απ’ τον Σίσι αλλά σε στενότατη σχέση με τον Ερντογάν) και το Ομάν (όπου ο ίδιος ο σεΐχης τους συνεχάρη).

Η διαφθορά, οι καταπιέσεις και οι πολυετείς πόλεμοι σε κάποιες από αυτές τις χώρες έχουν φέρει τους λαούς τους στα όρια τους. Ο κόσμος εκεί δεν θέλει και πολύ να στραφεί σε οποιονδήποτε του πει ότι θα αλλάξει την κατάσταση (θα μπορούσε λοιπόν εύκολα να στραφεί ακόμη και σε ακραίους ισλαμιστές). Μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα ξεκινάει από το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να αποκλειστεί – όποιος την αποκλείει ζει σε άλλο πλανήτη.

Άρα μήπως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να επισπεύσει λίγο τα πράγματα και να κλείσει ότι “ανοιχτά μέτωπα” έχει (όπως ο καθορισμός ΑΟΖ) με χώρες που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να παίξουν το παιχνίδι της Τουρκίας, αν σε αυτές αναδυθούν και να αναλάβουν την εξουσία “κινήματα” όπως οι Ταλιμπάν;

Γιατί μετά θα είναι αργά…

Το καθεστώς Ερντογάν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τέτοια “κινήματα” και είναι σίγουρο πως θα τα ενισχύσει και θα τα βοηθήσει – όπως κάποτε ενίσχυε και συναλλάσσονταν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ή με τους Ταλιμπάν τώρα.