Κατηγορίες
διεθνή

Εργαλείο άσκησης “εξωτερικής πολιτικής”

Αν κάποιοι νομίζουν πως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και η ένταξή του στα “όπλα” άσκησης πίεσης είναι ένα… “προνόμιο” της Τουρκίας, κάνουν λάθος!

Στο κλαμπ των χωρών που χρησιμοποιούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (προσπαθώντας να τους χώσουν παράνομα μέσα σε γειτονικές χώρες για να δημιουργήσουν προβλήματα) μπήκε το τελευταίο διάστημα ενεργά και η Λευκορωσία.

Η Λετονία αλλά και η Λιθουανία κατηγορούν τη Λευκορωσία του Λουκασένκο ότι διευκολύνει την αθρόα παράνομη είσοδο στο έδαφός τους προσφύγων και μεταναστών από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Οι αριθμοί για τα ελληνικά δεδομένα είναι σχετικά μικροί (π.χ. η Λετονία κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι διευκόλυνε 200 άτομα να μπουν παράνομα στη χώρα μέσα σε 24 ώρες, όταν κάποτε 200 άτομα έμπαιναν παράνομα στην Ελλάδα απ’ την Τουρκία μέσα σε λίγη ώρα…), όμως το γεγονός παραμένει:

– η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τοπικοί πόλεμοι και στρατιωτικές επεμβάσεις τρίτων στη Μέση Ανατολή γίνεται εργαλείο

– με κάθε ευκαιρία τύποι όπως ο Λουκασένκο ή ο Ερντογάν θα … “διευκολύνουν” κόσμο να μπαίνει παράνομα σε γειτονικές τους χώρες, ώστε να δημιουργούν προβλήματα και να πετυχαίνουν συμφωνίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις πετύχαιναν ποτέ.

(ορισμένοι αναζητούν τον δρόμο απ’ τον οποίο έφτασαν απ’ τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη Λευκορωσία όλοι αυτοί που ο πρόεδρός της χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης)