Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Δυο φωτογραφίες, ένα ζοφερό μέλλον

Οι δυο φωτογραφίες δείχνουν το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, στην ίδια ακριβώς περιοχή με μια μικρή χρονική διαφορά.

Η ανταποκρίτρια του CNN, Clarissa Ward, στο αριστερό κομμάτι της φωτογραφίας δίνει ανταπόκριση πριν από την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και στο δεξί κομμάτι από δημόσιο χώρο μετά την είσοδό τους.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι προ της έλευσης των Ταλμιπάν, όποτε έβγαινε στο δρόμο φορούσε μαντήλα (όχι όμως χιτζάμπ ή νικάμπ), και ήταν άνετη όταν κυκλοφορούσε.

Στη δεύτερη φωτογραφία η Αμερικανίδα έχει … “προσαρμοστεί” στις απαιτήσεις των νέων κυβερνητών του Αφγανιστάν και φορά χιτζάμπ και αμπάγια.

Οι δυο φωτογραφίες ίσως και να απαντούν πλήρως σε απορίες για την τύχη που θα έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, μετά την ανάληψη – εκ νέου – της εξουσίας από τους Ταλιμπάν…

Μια τρίτη φωτογραφία δείχνει το πόσο απελπισμένοι είναι κάποιοι Αφγανοί – ή μάλλον δείχνει πόσο σίγουροι είναι ότι το μέλλον τους δεν θα είναι μακρύ αν παραμείνουν στη χώρα τους. Πάνω από 600 άτομα, στοιβαγμένα σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό C-17. Το πλήρωμα επέλεξε να μην τους κατεβάσει αλλά να τους μεταφέρει εκτός Αφγανιστάν: