Κατηγορίες
πολιτική

Αλλαγές στην Κυβέρνηση – πρόγευση για το φθινόπωρο ή απλά μετακινήσεις;;

Πιο πολύ ως μετακινήσεις παρά ως ανασχηματισμός (ούτε καν ως “μίνι ανασχηματισμός”) θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης από ότι φαίνεται κάνει κινήσεις τακτικής, που έχουν και μια εσάνς “ανανέωσης και ενίσχυσης” του λεγόμενου επιτελικού κράτους (το οποίο δεν έχει πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί το 2019).

Το αν οι αλλαγές θα λειτουργήσουν ως προθάλαμος ενός “κανονικού” και ευρύ ανασχηματισμού θα φανεί όταν θα μπει το φθινόπωρο. Το αν θα οδηγήσουν σε εκλογές, επίσης θα φανεί στην πορεία – αν και το ενδεχόμενο των εκλογών απομακρύνεται λόγω της πορείας της πανδημίας καθώς και άλλων προβλημάτων, που δεν αφήνουν τον Μητσοτάκη να … “τελειώνει” με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αμέσως επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής ενώ έχουμε την αίσθηση ότι θα δούμε σκηνικό του 2012 στα αποτελέσματα (αυτό κρατήστε το από τώρα!).

Στο δια ταύτα, έχουμε δυο αναβαθμίσεις (Σκέρτσος – Τριαντόπουλος), μια παραμονή στα ίδια (Πελώνη) και ορισμένες αλλαγές θέσεων (Οικονόμου, Στύλιος, Λιβάνιος). Συγκεκριμένα:

  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
  • Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.