Κατηγορίες
παιδεία

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για Πανελλαδικές: “Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του νομοθετούν ταξικά”

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των μορίων στις Πανελλαδικές και το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που ισχύει από φέτος, το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας αναφέρει τα ακόλουθα:

“35.000 μαθητές εκτός των Δημόσιων Πανεπιστημίων”

Οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής γίνονται πραγματικότητα για τα παιδιά που εν καιρώ πανδημίας έδωσαν τη μάχη για την είσοδό τους στις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εδώ και περίπου δύο χρόνια, με τη τυφλή στήριξη των 158 προθύμων της βουλής, νομοθετεί απολύτως ταξικά προς όφελος των εχόντων, των πλουσίων και των ημετέρων, χωρίς καμιά διαβούλευση με τη κοινωνία και τους φορείς της.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν τη Δημόσια Παιδεία ως βαρίδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό και εμπόδιο στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν φίλους και ημετέρους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς που τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον με τηλεκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας άλλαξε τον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποκλείοντας με την ελάχιστη βάση εισαγωγής τουλάχιστον 35.000 μαθητές και μαθήτριες από τους/τις 92000 υποψήφιους. Πάνω από το 1/3 των υποψηφίων, περισσότεροι από 20.000 σε σχέση με πέρυσι αναμένονται να μην έχουν καν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες, ιδίως στις περιπτώσεις των ειδικών μαθημάτων, πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους.

Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και πολλά παιδιά από τα λύκεια της Βέροιας, της Αλεξάνδρειας, της Νάουσας και όλης της Ημαθίας, που έρχονται τα ίδια και οι γονείς τους σε απελπιστική θέση αφού η οικονομική τους κατάσταση δεν επιτρέπει τη φοίτησή τους στα ιδιωτικά κολέγια.

Ταυτόχρονα πολλά πανεπιστημιακά τμήματα θα μείνουν με κενές θέσεις και απειλούνται με μαρασμό και κατάργηση. Αντιθέτως τα ιδιωτικά κολέγια δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τη πελατεία τους, μοιράζοντας πλέον αφειδώς ισότιμα επαγγελματικά πτυχία, αφού για την πρόσβασή τους σε αυτά δεν ισχύει καμία βάση εισαγωγής ή άλλη προϋπόθεση πέραν του εισοδήματος.

Στην ίδια λογική, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Ν.Δ., νομοθετεί στη Βουλή την αποδιάρθρωση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας και την εισαγωγή κανόνων και νοοτροπίας της αγοράς στη δημόσια εκπαίδευση, επιδιώκοντας να υλοποιήσει την αποδέσμευση της πολιτείας από την υποχρέωσή της να στηρίζει το δημόσιο αγαθό της παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Και αυτοί οι σχεδιασμοί θα βρουν την κοινωνία απέναντι!

Καλούμε την υπουργό Παιδείας έστω και την ύστατη στιγμή να μην εφαρμόσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!