Κατηγορίες
διεθνή

Ο ταραξίας της περιοχής ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών

Η Τουρκία, στρώνει το έδαφος για να προσφύγει στη Χάγη, με τον τρόπο που αυτή “διαβάζει” τις διεθνείς συνθήκες.

Η χώρα που έχει εισβάλει σε τουλάχιστον 4 γειτονικές της χώρες τα τελευταία 50 χρόνια, που δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει στήσει μια ολάκερη στρατιά απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, που απειλεί και παραβιάζει σε καθημερινή βάση συνθήκες και σύνορα, που απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα από τον Ιούνιο του 1995 και μετά, πάλι έκανε το… θαύμα της!

Με περισσό θράσος η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών επειδή (λέει) απειλείται η ίδια και επειδή αυτό γράφουν συνθήκες που τις έχει καταπατήσει η ίδια προ πολλού.

Οι Τούρκοι εσκεμμένα για πολλοστή φορά “αγνοούν” το δικαίωμα της Ελλάδας που απορρέει από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που της επιτρέπει χωρίς καμιά απολύτως προϋπόθεση να προχωρήσει στην αναγκαία αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας (σε απλά ελληνικά, της επιτρέπει να βάλει στρατό όπου νομίζει πως απειλείται η κυριαρχία της).

Το κερασάκι στην τούρτα; Η αναφορά – ισχυρισμός της θρασύτατης Τουρκίας ότι εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Η επιστολή αυτή των Τούρκων είναι φανερό που αποσκοπεί και για πιο λόγο περιέχει αυτά που ανφέρουν τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ: θέλει να την παρουσιάσει στη Χάγη (όταν αποφασίσει να προσφύγει μονομερώς) και θέλει να βάλει την Ελλάδα σε ένα ανατολίτικο παζάρι του τύπου “αποστρατικοποιήστε εσείς τα νησιά και βλέπουμε τι θα κάνουμε σε πιθανές συνομιλίες με ΑΟΖ και χωρικά ύδατα”.

Δηλαδή οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν μια βάση απ’ την οποία θα ξεκινήσουν συνομιλίες, που είναι εντελώς διαφορετική από τη βάση που εμείς θέλουμε – που δεν είναι άλλη από τις μοναδικές μας διαφορές για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Φυσικά, δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος στον πλανήτη που θα μπορούσε να καθίσει στο τραπέζι για να μιλήσει με την Τουρκία αν απαιτεί τέτοια πράγματα.