Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Κορωνοϊός: στους αριθμούς είναι οι πραγματικές ειδήσεις

Τα σχετικά με τα κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ για την Τρίτη 20 Ιουλίου είναι τελικά η απόδειξη όλων αυτών που έλεγαν οι ειδικοί πριν από λίγες ημέρες, σχετικά με σταδιακή αλλαγή της κατάστασης.

Είναι σίγουρο ότι το μάτι μας έχει μείνει στις κυβερνητικές παλινωδίες τύπου Μυκόνου (άνοιξε-κλείσε…) ή στο ότι η Εκκλησία εδέησε να υιοθετήσει πράγματα που έπρεπε να κάνει απ’ την αρχή της πανδημίας (και χωρίς να της ζητηθεί να το κάνει).

Όμως τα σημαντικά σημεία που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι άλλα:

  • η αύξηση της διασποράς,
  • το +80% στον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου (σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα),
  • ο “περιορισμένος” αριθμός των θανάτων (ευτυχώς έχουμε ξεφύγει από τα εφιαλτικά που ανακοινώνονταν πριν από λίγους μήνες),
  • ο χαμηλός ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων (42 και όλο και πέφτει) και
  • το γεγονός ότι η μετάλλαξη “Δ” γίνεται σταδιακά η κυρίαρχη.

Είναι σίγουρο πως όλοι μας έχουμε κουραστεί κι έχουμε μπερδευτεί με τους ειδικούς που μπαινοβγαίνουν στα παράθυρα των καναλιών. Έχει κουράσει επίσης και η συζήτηση για το εμβόλιο, το οποίο πρέπει να γίνει για να τελειώνουμε με το θέμα μια ώρα αρχύτερα.

Μια προσεκτικότερη ματιά στα στοιχεία δείχνει επακριβώς τι συμβαίνει. Γιατί οι αριθμοί είναι που δείχνουν την κατάσταση. Δεν τη δείχνουν τα πρωτοσέλιδα, οι δραματικές μουσικές στα ρεπορτάζ, η δαιμονοποίηση της διασκέδασης, οι δηλώσεις του κάθε άσχετου βουλευτή, οι ανακοινώσεις πολιτικών της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης που νομίζουν ότι από τα πληκτρολόγια ή τα γραφεία τους θα συλλάβουν ή θα καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό ή θα κερδίσουν ψήφους ψαρεύοντας σε θολά νερά ή θα κραυγάζουν ανούσιες αντιπολιτευτικές κορώνες….

(Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κάποιοι λένε ότι τα θάματα άλλαξαν νησί στις Κυκλάδες και τώρα γίνονται στη Μύκονο. Δε νομίζω. Το θάμα είναι πως με μπακαλίστικες μεθόδους – συγνώμη απ’ τους μπακάληδες! – προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις της…

Αφήστε τα πρωτοσέλιδα και τις “ιατρικές” συμβουλές του διαδικτύου κατά μέρος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και κάντε το εμβόλιο αν σας παίρνει – είναι το μόνο που η επιστήμη μας προσφέρει τη στιγμή αυτή, τηρήστε τους κανόνες προστασίας ακόμη κι αν το έχετε κάνει και όλα θα βρουν το δρόμο τους.)