Κατηγορίες
κορωνοϊός

Κορωνοϊός: ένα κρούσμα στην Ημαθία (και 2 ειδήσεις που σχετίζονται με την Covid-19)

Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκε ότι μέχρι τις 3 μμ της Κυριακής 4 Ιουλίου 2021 τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 619 σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 177 ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 30.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12737 θάνατοι.

Στην Ημαθία ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο ήταν ένα (1).

Στις σημαντικές ειδήσεις της ημέρας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό καταγράφονται δυο πράγματα που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ:

1. το γεγονός ότι βγήκε στη δημοσιότητα (μέσα από συνέντευξη) η είδηση πως ίσως να είμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία ενός φαρμάκου για τον κορωνοϊό από ομάδα γιατρών από τη Θεσσαλονίκη. Η Ομάδα εργάστηκε επάνω στα Τ-λεμφοκύτταρα, έκανε έρευνες και μια πειραματική χορήγηση σε 70χρονη (που ανταποκρίθηκε καλά στη χορήγηση). Όλο αυτό, αν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή ενός ελληνικού φαρμάκου απέναντι στην Covid-19.

2. το ertnews.gr έχει αποκλειστικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι στα εργαστήρια της Γουχάν, στην Κίνα, γίνονταν επικίνδυνα πειράματα με στόχο την εύρεση νέων θεραπειών ή εμβολίων ενάντια σε αναδυόμενους επικίνδυνους ιούς (γενετικές διαφοροποιήσεις ή μετατροπές επικίνδυνων παθογόνων ή μολυσματικών ιών).

Ο Π.Ο.Υ. έχει επισημάνει πολλές φορές ότι τέτοιου είδους πειράματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και έχει εκδώσει οδηγίες για το θέμα. Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση είναι το γεγονός ότι από τα 53 εργαστήρια που είναι επιπέδου BSL-4 (και βρίσκονται σε 23 χώρες) μόνο το ένα τέταρτο πετυχαίνει υψηλή βαθμολογία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ασφάλειας Υγείας. Ενώ από τις χώρες που φιλοξενούν τέτοια εργαστήρια μόνο το 40% είναι μέλη της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Βιοασφάλεια και τη Βιοασφάλεια.