Κατηγορίες
κορωνοϊός

Η αναφορά Μητσοτάκη προαγγελία υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους;;

Την ώρα που αρκετοί πολίτες δηλώνουν (και διαδηλώνουν) κατά του εμβολιασμού – το αν έχουν δίκιο κι αν τα επιχειρήματά τους τεκμηριώνονται νομικά και επιστημονικά είναι μια άλλη συζήτηση… – μια αναφορά του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ίσως και να δείχνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει αργά ή γρήγορα, σταδιακά ή γενικευμένα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την COVID-19.

Στο όλο σκηνικό μπαίνει και μια τροπολογία που προβλέπει ότι με υπουργική απόφαση μπορεί να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες.

Τι είπε όμως ο Μητσοτάκης την ώρα που ενημέρωνε την Πρόεδρο για την πορεία των εμβολιασμών; Δεν είπε κάτι άγνωστο. Έκανε αναφορά στο Σύνταγμα της χώρας – συγκεκριμένα στο άρθρο 25 παράγραφος 4. Το οποίο αναφέρει: “Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης”.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Και καθώς αύριο εορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ήθελα να θυμηθώ ένα άρθρο του Καταστατικού μας Χάρτη, το οποίο συχνά το αμελούμε. Είναι το άρθρο 25, παράγραφος 4 και μάλιστα θέλω να τη διαβάσω για να είμαι απολύτως ακριβής. Στο Σύνταγμά μας προβλέπουμε ότι το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο”.

Στη δική της απάντηση, η Πρόεδρος Α. Σακελλαροπούλου είπε μεταξύ άλλων: “(…) γι’ αυτό θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα στα πλαίσια της δικής του ελευθερίας να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του. Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή ατομικά είμαστε φορείς της ανθρώπινης αξίας το οποίο φυσικά ισχύει, αλλά μας τα αναγνωρίζει και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου. Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης και να φροντίζουμε τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα”.


Είναι η αναφορά Μητσοτάκη προαγγελία στοχευμένων ή γενικευμένων υποχρεωτικών εμβολιασμών για την COVID-19;; Ουδείς γνωρίζει και όλα είναι προς στιγμή εικασίες. Σίγουρα το αν θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από πολλά πράγματα, με κυριότερο όλων το πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Άλλωστε ούτε η Οικονομία αλλά ούτε και η Κοινωνία αντέχουν μια ακόμη σειρά από lockdown που θα νεκρώσουν τα πάντα (επειδή μετά “ανάσταση” δύσκολα να επιτευχθεί)!

Πάντως – μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και γεγονότα – είναι πλέον σαφές πως υπάρχουν διάφοροι που ψαρεύουν σε θολά νερά, ή που δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση (μιλάνε με άπειρα “ναι μεν, αλλά…) ή που παίρνουν θέση απλά για να σπεκουλάρουν και να έχουν “κέρδη” από όσους δεν θέλουν ή διστάζουν ή δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.