Κατηγορίες
Ημαθία

Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 17/7 από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, αρχαιολογικά και ιστορικά έργα της Ελλάδας, που αποτελεί επίκεντρο της Μακεδονίας, αναδεικνύοντας τους Βασιλικούς Τάφους στη Νεκρόπολη των Αιγών, με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου της Νεκρόπολης.

Τα αρχαία νεκροταφεία της πρωτεύουσας των Μακεδόνων, η Νεκρόπολη των Αιγών, είναι ένα συγκρότημα μοναδικό, που περιλαμβάνει τη βασική ταφική συστάδα του Φιλίππου Β’, τη συστάδα των βασιλισσών, τη συστάδα των Τημενιδών, τη συστάδα Heuzey – Μπέλλα, το νεκροταφείο τύμβων, την Αρχαϊκή Νεκρόπολη και τη Νεκρόπολη των Κλασικών χρόνων. Πλέον, με τις παρεμβάσεις που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο χώρος, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, ενοποιείται.

Οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Νεκροταφείου των Αρχαίων Αιγών εξελίχθηκαν σε δυο φάσεις και χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε πρώτη φάση υλοποιήθηκαν εργασίες για την προστασία και ανάδειξη ολόκληρου του χώρου, έκτασης 540 στρεμμάτων, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων:

-Την κατασκευή περίφραξης και στεγάστρων προστασίας των ταφικών μνημείων.

-Τον καθαρισμό και τη συντήρηση των τύμβων και των κινητών ευρημάτων.

-Τη δημιουργία μονοπατιών και σημείων ενδιαφέροντος για τους περιηγητές.

-Την τοποθέτηση συστήματος αυτόματης ψηφιακής ξενάγησης.

Σε δεύτερη φάση ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν:

-Τα χωματουργικά έργα, καθώς και τα έργα πρασίνου και αποστράγγισης.

-Τις τοπογραφήσεις, τις μελέτες, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τις σχεδιαστικές αποτυπώσεις.

-Τις συντηρήσεις δαπέδων και ψηφιδωτών δαπέδων.

-Τη δημιουργία της δίγλωσσης ιστοσελίδας aigai.gr.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, ο υφυρπουργός Απ. Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Άγγελος Τόλκας, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Β. Λυκοστράτης, Καλ. Γρηγοριάδης, ο μητροπολίτης Βέροιας – Νάουσας – Καμπανίας Παντελεήμων και άλλοι.