Κατηγορίες
πολιτική

Ανδρουλάκης: Το εμβολιαστικό πρόγραμμα τείνει να φρενάρει επικίνδυνα

Την ανάγκη για αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και την εμπειρία των άλλων χωρών, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο «Ποντίκι».

Ιδιαίτερα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα ότι από τις νέες μεταλλάξεις απειλούνται κατά κύριο λόγο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί». Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ο κατ’οίκον εμβολιασμός καθυστέρησε, όπως καθυστερεί και η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς, με τον τρόπο που ισχύει ήδη στην Ιταλία. Η χώρα μας πρέπει να προσέξει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα τείνει να φρενάρει επικίνδυνα, ενώ για να μην έχουμε νέο lockdown, είναι αναγκαίο να αξιοποιούμε την εμπειρία άλλων χωρών, προσαρμόζοντας άμεσα τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα.

Σχολιάζοντας το πλαίσιο της θετικής ατζέντας της ΕΕ όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι είναι αναγκαία η σύνδεσή της με αυτοματοποιημένες κυρώσεις που θα αφορούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της, αλλά και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών στο εξωτερικό. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είτε μέσω διαπραγματεύσεων βάσει του Διεθνούς Δικαίου είτε με κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκτίμησε ακόμη ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε δεινή θέση και η στροφή του στη Δύση σχετίζεται με την ήττα Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ.

Αποδομώντας τέλος με πολιτικούς όρους το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε σχετικά ότι «είναι ή με το κόμμα που έφερε τη χώρα στη δημοσιονομική καταστροφή την περίοδο 2004-2009 με τις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή ή με το κόμμα που εκμεταλλεύτηκε την κρίση και επέλεξε δύο φορές να συγκυβερνήσει με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, τους εκφραστές του εγχώριου Τραμπισμού και που με τις επιλογές τους γκρέμισαν την καρδάρα με τους κόπους του Ελληνικού λαού». Στον αντίποδα οι ιδέες της κεντροαριστεράς για το μέλλον αφορούν μια βιώσιμη ανάπτυξη η οποία παράλληλα με τον σεβασμό στο περιβάλλον και με την οικονομική ανταγωνιστικότητα που πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα, περιλαμβάνει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για να διασφαλιστεί κοινωνική συνοχή.