Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Για ξέρουμε που … βαδίζουμε!

Περισσότερα θα πούμε όσο περνάνε οι μέρες και γίνουν γνωστές λεπτομέρειες από τις συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν και Μπάιντεν – Ερντογάν.

Μέχρι όμως να διαβάσετε οτιδήποτε (είτε στην Περισκόπηση, είτε αλλού) θυμηθείτε δυο πολύ σημαντικά πράγματα:

1. τι είχε πει ο λόρδος Hastings Lionel Ismay (που ήταν ο πρώτος γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 1952 μέχρι το 1957), για το ίδιο το ΝΑΤΟ: “Ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να κρατά τους Ρώσους έξω, τους Αμερικάνους μέσα και τους Γερμανούς κάτω” (The purpose of the NATO alliance is to keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down). Και από τότε που το είπε μπορεί να πέρασαν αρκετές δεκαετίες και να έγιναν κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη και στον κόσμο, όμως κάποια πράγματα μένουν σταθερά.

2. την εμμονή του Ερντογάν (και των Τούρκων γενικότερα) να θέλουν να παρουσιάζουν τα ελληνοτουρκικά (και τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο) ως “διμερή” ζητήματα και όχι ως “διεθνή”.

Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και γιατί επιμένουν – άλλωστε πέραν όλων των άλλων δεν θέλουν να ξεμπροστιάσουν και κοινούς “φίλους”. Οπότε προτιμούν να δίνουν υποσχέσεις που δεν κρατούν ποτέ και να παρουσιάζουν τις παρανομίες τους ως “διμερή” θέματα …