Κατηγορίες
Ημαθία

Προτάσεις προϋπολογισμού 26,73 εκατ. ευρώ κατέθεσε ο Δήμος Νάουσας – δήλωση Καρανικόλα

Προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 26.730.983 ευρώ κατέθεσε ο Δήμος Νάουσας στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης”.

Οι προτάσεις σχετίζονται με έργα για ύδρευση ή αποχέτευση, με αγορά οχημάτων ή εργαλείων, διαχείριση υδάτινων πόρων, οδοποιία κλπ.

Στη δήλωσή του ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας αναφέρει τα ακόλουθα:

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Για τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για τη Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» αποτέλεσε μια σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία ανάπτυξης και μία τολμηρή πρόσκληση, στην οποία ανταποκριθήκαμε με σκληρή δουλειά και στρατηγική. Αφενός γιατί πιστεύουμε στην δυναμική και στην ουσιαστική επένδυση σε έργα υποδομής και αφετέρου γιατί δεν αφήνουμε καμία δυνατότητα χρηματοδότησης να πάει χαμένη για τον Δήμο μας.

Έτσι, εδώ και πολλούς μήνες η διοίκηση του Δήμου, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι βάλαμε όλη μας την ενέργεια και την ψυχή μας στην κατάθεση ολοκληρωμένων φακέλων και προτάσεων σε όλες τις προσκλήσεις που ήμασταν επιλέξιμοι, ως Δήμος. Το σύνολο των προτάσεών μας κατατέθηκε μέσα στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και ευελπιστούμε να προχωρήσει προς χρηματοδότηση εντός των ορίων που έχει θέσει η Πολιτεία ακόμα και αν χρειαστεί να συμπληρωθεί και από άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία».

Το συνολικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 26.730.983 Ευρώ είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια χρηματοδότησης που έχει κατατεθεί από τον Δήμο μας τα τελευταία έτη.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν οι ακόλουθες προτάσεις:

-Επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε όλη την πόλη της Νάουσας, ανάπτυξη ενός σοβαρού συστήματος τηλεμετρίας για διαχείριση της ύδρευσης σε όλο τον Δήμο με εγκατάσταση έξυπνων υδρομέτρων. Προϋπολογισμός πρότασης 6.787.194,30 Ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο έργο βελτίωσης υποδομών ύδρευσης του Δήμου Νάουσας είναι το πρώτο που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών από τις κατατεθειμένες προς έγκριση προτάσεις του Δήμου Νάουσας από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και περιλαμβάνει: α) την επέκταση του συστήματος τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών δικτύου ύδρευσης και βελτίωσης ποιότητας νερού του Δήμου Νάουσας, β) την προμήθεια ψηφιακών υδρομετρητών του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Νάουσας, γ) τις εργασίες για την ολοκλήρωση του νέου δικτύου ύδρευσης στην Δ.Ε. Νάουσας.

-Έργα αποχέτευσης σε όλη την πόλη, την επέκτασή της, το νοσοκομείο έτσι ώστε να περάσουμε επιτέλους σε μία σοβαρή διαχείριση της αποχέτευσης στον Δήμο μας. Έργο που επηρεάζει στο σύνολο τον Δήμο και τις Κοινότητές μας. Προϋπολογισμός 3.919.020,00 Ευρώ.

-Ένα τεράστιο έργο αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση με υπόγεια και υπέργεια συστήματα κάδων ανακύκλωσης, κέντρα ανακύκλωσης, ανταποδοτικά σπιτάκια ανακύκλωσης, ηλεκτρικό απορριμματοφόρο, καδοπλυντήριο στο σύνολο του Δήμου. Είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση αξίας 7.366.739,99 Ευρώ.

-Έργα αγροτικής οδοποιίας αξίας 1.580.000,00 Ευρώ στον κάμπο του Δήμου Νάουσας.

-Επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου και συγκεκριμένα των «Μύλων Ματθαίου», με συνολικό προϋπολογισμό 2.478.000,00 Ευρώ.

-Εργαλεία ανάπτυξης του ψηφιακού δήμου με συστήματα ανίχνευσης πληρότητας των κάδων, ψηφιακής υποστήριξης όλων των δημοτών, τηλεμετρικούς σταθμούς, ευφυή συστήματα ενεργειακής απόδοσης και παρακολούθησης των δημοτικών κτιρίων, υλοποίηση ευφυούς σημείου ανάπαυσης και ψυχαγωγίας, εξοπλισμό πληροφορικής, υλοποίηση κέντρου ευφυούς λειτουργίας και εξυπηρέτησης, πλατφόρμα διαχείρισης κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας. Συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης 1.610.800,00 Ευρώ.

-Μελέτη του φράγματος της «Γκλόμπας», προϋπολογισμού 618.262,65 Ευρώ. Επειδή έχουν ακουστεί τόσο θετικές όσο και αρνητικές απόψεις για το εν λόγω έργο το μελετάμε αντιλαμβανόμενοι ότι η κλιματική αλλαγή και η πίεση που θα δεχτεί ο Δήμος μας τις επόμενες δεκαετίες μπορεί να καταστήσουν το συγκεκριμένο έργο σωτήριο για όλους μας.

-Αθλητικός εξοπλισμός ανοιχτών αθλητικών και σχολικών αύλειων χώρων, συνολικού προϋπολογισμού 146.357,52 Ευρώ.

-Έλεγχος από κλιμάκια μηχανικών των δημοσίων κτιρίων σε σχέση με την αντισεισμική μας προστασία, συνολικού προϋπολογισμού 48.037,85 Ευρώ.

-Ανανέωση του στόλου οχημάτων του Δήμου με καινούρια ηλεκτρικά οχήματα μαζί με τους σταθμούς φόρτισής τους. Συγκεκριμένα, δύο ηλεκτρικά οχήματα, ένα μικρό ηλεκτρικό φορτηγό, ένα ηλεκτρικό όχημα μεταφοράς υλικών-πλυστικό, ένα ηλεκτροκίνητο απορριμματοφόρο, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο με θέσεις ΑΜΕΑ, ένα ηλεκτρικό όχημα παντός εδάφους με λεπίδα αποχιονισμού και ένα ηλεκτρικό αναρροφητικό σάρωθρο συνολικού προϋπολογισμού 1.945.806,67 Ευρώ. Η ανανέωση του στόλου του Δήμου μας φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

-Πολιτιστικές δράσεις με σκοπό τα 200 έτη από την Επανάσταση προϋπολογισμού 230.764,00 Ευρώ.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Το εν λόγω πρόγραμμα μελετήθηκε εξ ολοκλήρου από την διοίκηση μας και οι προτάσεις μας είναι ολοκληρωμένες και ώριμες με κύριο σκοπό να αλλάξουν την καθημερινότητα μας. Η τεράστια αυτή εργασία επετεύχθη με πολύ κόπο και με επαγγελματική ευσυνειδησία και αίσθημα ουσιαστικής ευθύνης προς την κοινωνία και το μέλλον μας.

Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος να εργαζόμαστε σκληρά σχεδιάζοντας τον Δήμο που αξίζει σε όλους μας.

Προχωράμε κοιτώντας μόνο μπροστά.